Liszt hangverseny és előadás a Liszt Ferenc Társaság rendezésében
2018.01.31

Év végi nyitvatartás
2017.12.29

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum december 31-én és január 1-én zárva tart.

Árváltozás 2018-ban
2017.12.19

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy 2018 január 1-től módosítjuk jegyáraikat.

Megszűnik a fotójegy és a videójegy, illetve a 2018-as belépőjegy magában foglalja a fotózás lehetőségét, természetesen változatlanul csak vaku nélkül.

Változások:

Jegytípus

Jelenlegi ár

2018-as ár

Teljes árú belépő (Múzeumba vagy Matinékoncertre)

1 500 Ft

2 000 Ft

Kedvezményes belépő (diák, nyugdíjas)

750 Ft

1 000 Ft

Kombinált jegy (Múzeumba és Matinékoncertre)

2 200 Ft

3 000 Ft

Kedvezményes kombinált jegy (diák, nyugdíjas)

1 100 Ft

1 500 Ft

Múzeumpedagógia foglalkozás

1 000 Ft

1 200 Ft

 

 

 

Nyitva tartás az ünnepek idején
2017.12.15

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy az ünnepek alatt Múzeumunk az alábbiak szerint tart nyitva:

 

december 23-án nyitva 9:00-14:00

december 24-25-26-án zárva

december 27-28-29-30-án nyitva

december 31-én és január 1-én zárva

Albanói Liszt-Fesztivál
2017.12.12

Felhívjuk Kedves Olvasóink figyelmét, hogy 2017. december végétől 2018. január közepéig ismét megrendezésre kerül Albanóban a Liszt Fesztivál Maurizio d'Alessandro művészeti vezetésével, kíváló nemzetközi előadóművészek közreműködésével.


Herczog János szabadegyetemi előadása
2017.11.30

Szíves figyelmükbe ajánljuk Herczog János előadását!

Ünnepi nyitvatartás
2017.10.31

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy múzeumunk november 1-én zárva tart!

 

Körinterjú a Liszt születésnapi fellépőkkel
2017.10.21

Keszler Patrícia

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont legnagyobb ünnepe névadójának születésnapja, október 22-e. Múzeumunk idén három zongoraművészt kért fel, hogy Liszt muzsikáját élővé varázsolja a Régi Zeneakadémia Kamaratermében október 21-én, három különleges koncert keretében. A hangversenyeket megelőzően beszélgettünk a fellépőkkel, Gulyás Istvánnal, Yohei Wakiokával és Jandó Jenővel arról, milyen kapcsolat fűzi őket Liszt muzsikájához és alkotóművészetéhez.

Van-e kedvenc darabja Liszttől, s ha igen, miért éppen az?

Gulyás István: Általában az a kedvenc, amit éppen játszom, de azért van egypár szívem csücske is: a h-moll szonáta, a Bénédiction de Dieu dans la solitude, azaz az Isten áldása a magányban, ami egy csodálatos darab, nem tud az ember meghatottság nélkül gondolni rá, vagy említhetném még a Pensée des morts, Emlékezés a holtakról című művét is. Nagyon szeretem az egész Zarándokévek sorozatot is, a nagy része a repertoáromon is van, néhány darab hiányzik már csak belőle. Innen jött végül az ötlet, hogy eljátszom három részre tagolva az egész ciklust, a mostani Liszt napon következik ennek a sorozatnak a második része. Zeneakadémistaként ezeket a műveket inkább a virtuozitásuk miatt kedveltem, ma már azonban, mondhatni bölcsebbé válva leginkább a darabok természet közelisége fontos a számomra, s egyúttal az emberi természetre gyakorolt hatásuk.

Yohei Wakioka: A legkedvesebb Liszt darabom a h-moll szonáta, minthogy ebben a műben valóban egy elképesztő dráma játszódik le az emberek, az ördög és az Isten között. Mindezzel együtt úgy vélem, hogy minden egyes Liszt kompozíció hihetetlenül szép, mély és szentséges.

Jandó Jenő: A legtökéletesebb Liszt darab a h-moll szonáta, de egyszerűen azt is mondhatom, hogy mindig az a kedvenc, amit éppen játszom. Szeretem még a Mefisztó-keringőt is a számos nagyszerű darabja közül, de a h-moll szonáta kiemelkedően tökéletes. Sok olyan műve is van azonban Lisztnek, ahol túl sok a hang, a kevesebb több lett volna, a h-moll szonátában azonban egy felesleges hang sincs.

Miben más Lisztet játszani, mint bármely más zeneszerzőt?

GI: Hirtelenjében az jutott eszembe, hogy a fantázia. Más zeneszerzőknél többségben vannak az úgynevezett abszolút zenei darabok, amik nem köthetők semmilyen programhoz, nincsen mögöttük hátsó gondolat. Lisztnél viszont ott vannak az irodalmi szövegek, a versek, a képek, amiket hangeszközökkel próbál megjeleníteni. A zene mint összművészet van jelen nála, akár Wagnernél a Gesamtkunstwerk, csak éppen a zongorára redukálva. Láttatni képes úgy, hogy az embernek látomásai lesznek a hangoktól. Ez teszi igazán különlegessé.

YW: Szinte az összes Liszt darab technikailag nagyon komoly kihívásokat jelent az előadóművészek számára, ám Liszt ezekkel a technikai nehézségekkel mutatja meg az ő sajátos, büszkeséggel teli, briliáns muzsikáját. Lisztnél az az igazi öröm számomra, hogy el tudom játszani a muzsikáját.

JJ: Talán azt mondanám, hogy Liszt zongoradarabjainál jelen van az a bizonyos szabadság, ami soha sem szabad, hogy szabadossággá degradálódjon. Liszt zenéjének mindig van egy énekszerűsége, nem szabad, hogy mechanikussá váljon, ez adja a különlegességét, és ez a szerző személyiségéből fakad. Úgy kell játszani, hogy igaz legyen rá, hogy csak ekkor és most van.

Mi a legkedvesebb emléke a Liszt Múzeumban, illetve a Régi Zeneakadémia Kamaratermében?

GI: A legfrissebb élményem a tegnapi kamaratermi koncertem. Nagyon jólesett, hogy a közönség soraiban csönd volt, ami azt jelenti, hogy figyelnek és veszik a lapot, és ez egy nagyon fontos visszajelzés az előadóművész számára. Általánosságban úgy gondolom, hogyha bemegyünk a Vörösmarty utcai épületbe, sétálunk a folyosókon, belépünk a koncertterembe, akkor érezzük, hogy Liszt itt nyomot hagyott, szinte látjuk a lábnyomát, érezzük a jelenlétét. Ha a múzeumban járok, a koncertélményeimen túl az is nagyon fontos a számomra, hogy mindig új dolgokat tudok meg Lisztről az ottani kollégáktól, akik szintén szenvedélyesen szeretik a művészt.

YW: A legszebb élményeim természetesen azok a koncertek, amiket itt adtam, de azt a lelkesedést sem tudom elfelejteni, amit akkor éreztem, amikor Liszt koncertzongoráján gyakorolhattam, vagy mikor láthattam a nagy mester tárgyait és hangszereit.

JJ: Készült korábban egy lemez, amin a Liszt Múzeumban található hangszereken játszottam, ez kedves emlékeim közé tartozik. Szerettem ezeket az instrumentumokat, bár kicsit ismerkednem kellett a felvétel előtt velük, hiszen muzeális darabokról van szó, közülük is az üvegzongora került a legközelebb a szívemhez, nagyon felemelő élmény mind a mai napig számomra, hogy megszólaltathattam rajta Liszt muzsikáját. Égi hangjai vannak. Persze nemcsak a liszti zongorákat szeretem, hanem a hely szellemét is, ez a múzeum a világon mindenütt különlegességként van elkönyvelve, hiszen itt élt és tanított Liszt Ferenc.

Szeretne-e bármiben is hasonlítani a nagy virtuózra?

GI: A Petrarca szonettek esetében például abban, ahogyan a szerelemnek oly sokféle árnyalatát ábrázolja. Ezeket az árnyalatokat én is szeretném ilyen gazdagon megjeleníteni, a hangokkal érzéseket kelteni, s a tanításban is precízen, nagyfokú pontossággal megfogalmazni ezeket az árnyalatokat a növendékeim számára.

YW: Liszt Ferenchez hasonlóan én is szeretnék azzal a képességgel rendelkezni, hogy tökéletesen tudok blattolni.

JJ: Erre soha nem gondoltam, hiszen hozzá lehetetlen hasonlítani. Igyekszem inkább a műveinek a szellemiségéhez olyannyira közel kerülni, amennyire csak lehetséges. Megpróbálkozni azzal, hogy a közelébe férkőzzek, mivel a művei által hihetetlen gazdagságra tehet szert az ember.

Ha itt ülne körünkben a mester, mit az, amit feltétlenül megkérdezne tőle?

GI: Ha csak egy kérdésem lehetne, akkor az a h-moll szonátára vonatkozna. Megkérném, hogy árulja el a picinyke csodát, súgja a fülembe a titkot, s akkor Karinthyt idézhetném én is, hogy „nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek”. Játszottam is, tanítom is ezt a darabot, a legfőbb problémám azonban az, hogy bárkinek a véleményét, előadását hallgatom ezzel a művel kapcsolatban, részleteiben nagyon hihető és meggyőző, de egészében nem. Van bennem egyfajta kényszer, hogy megfejtsem, az én tanárom, Bächer Mihály, aki nagyon nagy hatással volt rám, soha nem beszélt nekem arról, hogy a h-moll szonáta miről szól. Valóban Faust-szerű, ördögi, elkárhozás meg mennybemenetel jellegű is, de hogy itt egy történet van-e, azt nem tudhatjuk, mindazzal együtt, hogy a szonáta nem programzene, hanem hangszeres zene, aminek nincs története. No, ezt mindenképpen megkérdezném Liszttől. Egy történet szerint Liszt barátai társaságában játszotta egyszer a h-moll szonátát, ahol Wagner is jelen volt. A darab végén odament Liszthez, lelkesen gratulált neki, majd feltette a következő kérdést: Ugye ez egy Faust-szonáta? Liszt azonban csak rejtélyesen mosolygott, egy árva szót sem ejtett ki a száján.

YW: Legszívesebben arra kérdeznék rá a mesternél, hogy mire van leginkább szüksége, mit kell tanulnia és mit kell tennie egy embernek ahhoz, hogy valódi művész válhassék belőle.

JJ: Nem kérdeznék Liszttől semmit, csak rámutatnék a zongorára, és arra kérném, hogy játsszon valamit. Kérdezhetném persze például a tempóról, de minek, hiszen biztos, hogy kétszer ugyanúgy nem játszott el semmit. Ha a mester itt ülne velünk, akkor én szépen a sarokból figyelném, hogy hogyan képzi a hangokat, mennyire érzi magát feszélyezve, milyen hangokat hozna ki ebben a kis teremben a zongorából.

Mi az a három tulajdonság, amivel ön szerint a legjobban jellemezhető Liszt?

GI: Szuggesztív volt, de csakis a jó értelemben, hiszen a közönség manipulálható, a hatást érzékeli, ám Lisztnél ez a szuggesztivitás az igazsággal párosult. Hiteles is volt tehát, harmadikként pedig mindenképpen a szakmát, a szakmai tudást említeném. Egy anekdota szerint egyszer, mikor Liszt gyakorolt, Chopin átment hozzá a szomszéd szobából és megjegyezte: Már húsz perce ugyanazt a hangot ütögeted. Liszt minderre a következővel felelt: Igen, így igaz, már a huszadik-féle billentést tudom. Fontos az ihlet, a személyes kisugárzás, de a szakmai tudás elengedhetetlen, tudni kell, hogy hogyan valósítom meg azt, amiben hiszek.

YW: Nekem elsődlegesen a romantikus, hívő és vágyakozó jelzők jutnak eszembe, ha Liszt Ferencre gondolok.

JJ: Lisztnél a lényeg, hogy mindig énekszerű, beszédszerű legyen az előadás, ő mindig megmutatja a művet a közönségnek. A zenéjében olyan egyéniség lakozik, hogy három másodpercen belül is ráismerünk, hogy ez az ő alkotása.

Mit gondol, mi adja Liszt modernitását?

GI: Lisztnél akkora stílusbeli különbség van a korai, érett korában komponált és időskori művei között, hogy az szinte már egy másik embert mutat. Talán az adja leginkább a modernitását, hogy folyamatosan változott. Bizonyos zeneszerzők ugyanazt a zenei nyelvet beszélik, variálják nagy-nagy tehetséggel a végtelenségig, de Liszt Ferenc elképesztő mekkora változásokat járt be, s mindig képes volt megújulni. Olyan ötleteket dobott be, amikből aztán külön stílusok keletkeztek, mint például az impresszionizmus. De említhetem akár a Hangnem nélküli bagatell című darabját is, amiben Liszt eljutott a hangnemnélküliséghez, s ez aztán teljes mértékben huszadik századi gondolat.

YW: Úgy gondolom, hogy Liszt olyan művész volt, aki az emberi élet igazságait kutatta, így többek között a szerelmet, a bűnt, a vágyakozást vagy akár a megmenekülést. Ezek a tényezők formálják az ember lelkét, és a mai napig változatlanul hatnak ránk, így Liszt zseniális zenéjén keresztül ihletnek bennünket.

JJ: Lisztnek több alkotókorszaka volt, amikben mindig meg tudott újulni. A születésnapi koncerten felcsendülő Magyar történelmi arcképek című darabját is példaként említhetem mint modern alkotást, mely hihetetlenül megelőzi a korát.

Álmodott-e valaha arról, hogy hasonló karriert fut be akár előadóművészként, akár tanárként, mint nagy elődje?

GI: Liszt egyik növendéke, a kiváló Emil von Sauer mondotta, hogy mi vagyunk a közkatonák, Liszt Ferenc pedig a tábornok. Várjon Dénes, Váradi László, és számos növendékem is hatalmas tehetséggel van megáldva, de ha őszinte akarok lenni, akkor azt mondhatom, hogy eddigi pályafutásom során még nem találkoztam Liszt Ferenccel.

YW: Liszt Ferenc nagyon nagy példakép számomra, s természetesen óriási inspiráló erővel bír az én művészi pályámra is.

JJ: Nem, inkább megpróbálok a saját lehetőségeimmel úgy élni, hogy azzal magamat és a közönséget is gazdagítsam, és hogy közvetítőként minél közelebb vihessem a mesterműveket a hallgatósághoz. Az egyik valaha volt, legkedvesebb növendékemet viszont szívesen említem, aki előtt nagy jövő áll: ő Ránki Fülöp, aki nagyon sok szempontból komoly tehetség, s akivel nagyon szeretek együtt dolgozni, az édesanyja is korábban a növendékem soraiba tartozott. Bár sok nehézséget rejt a muzsikusi pálya, örülök, hogy az életem legnagyobb részében azzal foglalkozhattam és foglalkozhatom, amit igazán szeretek, a zenével.

 

 

Nyitva tartás a szombati Liszt születésnapon
2017.10.19

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy október 21-én szombaton a Múzeum 9 és 17 óra között tart nyitva. Az este 19 órakor kezdődő, Jandó Jenő koncertre minden jegy elkelt.

Albanói jubileumi Liszt Fesztivál
2017.10.16

A Rómához közel fekvő Albanóban fennállásának 30 éves évfordulóját ünnepli a városban rendezett Liszt Fesztivál, melynek első koncertjét a jövő héten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető tanára, Fülei Balázs adja.

Nyíregyházi diákok múzeumpedagógiai foglalkozása
2017.10.05

Szeptember végén nagyszámú diáksereg érkezett hozzánk: a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola több mint félszáz diákja csodálta meg múzeumunkat és volt aktív résztvevője múzeumpedagógiai programunknak. A rendhagyó foglalkozás első felében Peternák Anna kolléganőnk Képzőművészek Liszt életében című előadásában a fiataloknak arról mesélt, hogy a világhírű zeneszerző kompozícióit mily mértékben inspirálták festészeti remekművek, példaként említve többek között Raffaellót, illetve Munkácsy Mihályt. A vetítéssel fűszerezett bemutatót vezetett túrák kísérték, a művészpalánták zárásképpen pedig játékos teszttel bizonyíthatták, hogy valóban közelebb kerültek Liszt Ferenc világához.


Spanyol nyelvű múzeumi ismertető
2017.10.04

Örömmel értesítjük kedves látogatóinkat arról, hogy 2017 októberétől múzeumi ismertetőnk immár spanyol nyelven is olvasható. Ezzel párhuzamosan csoportos tárlatvezetéseink nyelvi kínálata is tovább bővült, az angol, német, francia, olasz és orosz nyelvek mellett spanyolul is vállaljuk a vezetéseket.

Estimados visitantes: nos alegramos de avisarles a ustedes de que la descripción general sobre nuestro museo y centro de investigación ya está disponible en espanol. Al mismo tiempo nos complace en comunicarles que la visita guiada - la que se puede ordenar en diferentes lenguas extranjeras como el alemán, inglés, franciés, italiano y ruso - estará a su disposición en castellano también desde el mediados de octubre de 2017.

Romeo Szmilkov koncert
2017.09.23

Különleges ingyenes koncertet ad nálunk Dr. Romeo Szmilkov, bolgár zongoraművész a Szófiai Nemzeti Zeneakadémia és a Plovdivi Zenei Főiskola professzora, 2017 szeptember 23-án 16 órakor. A professzor repertoárjában jelentős helyet foglalnak el Liszt művei. A műsoron Liszt és Beethoven művek mellett Liszt által készített átdolgozások is szerepelnek Wagner és Schumann műveiből, valamint a bolgár Dimitar Nenov kompozícióival is megismerkedhetünk, amelyből az egyiket Szmilkov professzor dolgozott át.

Tableten az időszaki kiállítás bővített anyaga
2017.09.14

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeumban található tabletekre felkerültek a 2017. évi időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó extra tartalmak: levélidézetek, bővített leírások, képek, zenék, amelyek mélyebb betekintés engednek Liszt és Itália kapcsolatába. A készüléket a Múzeumban dolgozó kollégáktól kérhetik el.

Eddig ismeretlen Liszt-hagyatéki könyv került elő
2017.08.28

A Zenetudományi Intézet könyvtárából állományi revízió közben előkerült egy Liszt hagyatéki bélyegzővel ellátott könyv 1. és 2. kötete: Sebastian Brunner: Heitere Studien und Kritiken in und über Italien címmel (Wien 1866). Ezt a könyvet a Zenetudományi Intézet antikváriumból vásárolta az 1960-as években, hogy oda miként kerülhetett, azt homály fedi. Liszt ugyanis a budapesti könyv- és kottatárát a Zeneakadémiára hagyta, s halála után ezekre a kiadványokra egy kék pecsét került: „Liszt Ferenc hagyatéka.”
Richter Pálnak, a Zenetudományi Intézet igazgatójának és Benyovszky Máriának, a könyvtár vezetőjének köszönhetően a mű visszakerült Liszt könyvei közé, a Liszt Múzeum gyűjteményébe és azóta állományba vettük. Köszönjük a nagylelkű felajánlást!

A Liszt Múzeum augusztus 26-án, szombaton 15 órától technikai okok miatt zárva tart!
2017.08.26

A Liszt Múzeum augusztus 26-án, szombaton 15 órától technikai okok miatt zárva tart!

Múzeumunkban az audioguide már román nyelven is elérhető!
2017.08.24

Mától az audioguide román nyelven is végigvezeti Önöket múzeumunk látnivalóin!

Felújítási munkák
2017.07.29

A Régi Zeneakadémia épületében felújítási munkák zajlanak! Szíves megértésüket kérjük!

Új dokumentumokkal gazdagodott a múzeum gyűjteménye
2017.07.17

Különleges dokumentumokkal gazdagodott múzeumunk nemrégiben Patrick-Peter Lange úr nagylelkűsége folytán, aki nekünk ajándékozott számos dokumentumot Liszt gyerekkoráról és szüleiről. A dokumentumok között a legértékesebb Liszt édesanyjának, Liszt Annának eredeti levele 1860. április 29-i datálással, egy kézzel írott másolat Liszt 1861-es végrendeletéről, valamint Liszt családtagjai anyakönyvi kivonatainak hiteles másolatai. A dokumentumokat hamarosan feldolgozzuk, és bekerülnek az adatbázisunkba is. Hálásan köszönjük Lange úrnak az értékes dokumentumokat, amelyek a mi gyűjteményünkben ritkaságnak számítanak!

 

Liszt fesztivál Schillingsfürstben
2017.07.08

2017. július 8.- 15. között kerül megrendezésre Schillingsfürstben az 1. Liszt fesztivál, a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont közreműködésével. A rendezvény folytatása a 2016 szeptemberében szervezett "Liszt Múzeumok találkozója" programnak, amelyre múzeumunkban került sor raidingi, schillingsfürsti, weimari és budapesti emlékházak munkatársainak részvételével. A schillingsfürsti Liszt-fesztivál műsorfüzetében a tavalyi találkozó folytatásaként hivatkoznak az idei programsorozatra.

Az együttműködésnek köszönhetően bemutatásra kerül a Liszt Múzeum 2014-ben készített időszaki kiállításának, a Képzőművészek Liszt életében című tárlatnak a tabló változata a Ludwig-Doerfler-Galerie-ben, melyet Peternák Anna, a kiállítás kurátora mutat be. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont képviseletében Liszt Magyarországhoz kapcsolódó tevékenységeiről Domokos Zsuzsanna, a múzeum igazgatója tart előadást. A múzeumot továbbá Avar Katalin és Spischak Dávid képviselik, akik a tablókiállítás összeállításában és fordításában közreműködtek.
A fesztivál egyben mesterkurzus is, melyen Leslie Howard zongoraművész és Liszt-kutató zenetörténész néhány kiváló fiatal versenygyőztes zongoristának tart nyilvánosan látogatható továbbképzést. A fesztivál részletes programja megtalálható a Schloss Schillingsfürst honlapján!

A plakátkiállítás létrejöttét a Peter Horvath Stiftung támogatta.

Értesítés szombati rövidített nyitva tartásról
2017.07.08

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum július 8-án, szombaton 9 és 13 óra között tart nyitva.

Strobl Alajos szobrairól szóló könyvek kaphatók a múzeumban
2017.07.05

Strobl Alajos szobrairól szóló könyvek kaphatók a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban, melyeket Strobl unokái, Dr. Stróbl Alajos és Stróbl Mátyás írtak. Strobl művészete Liszt szempontjából is fontos, hiszen több portrét is készített a zeneszerzőről még életében, köztük néhány eredetiben megtekinthető a múzeumban.

A könyvek az alábbi árakon kaphatók:

Dr. Stróbl Alajos: Szent István király emlékműve a Budai Várban (Budapest, 2012) -   1.900 Ft
Stróbl Mátyás: Mátyás kútja (Budapest, 2014) -   1.600 Ft
Dr. Stróbl Alajos: Az Andrássy út mentén (Budapest, 2015) -    2.200 Ft
Stróbl Mátyás: Szobrok Budapest - Józsefvárosban (Budapest, 2016) -   1.900 Ft

Június 29-én néhány órára zárva tart a Liszt Múzeum
2017.06.29

A Liszt Múzeum csütörtökön (2017. június 29.) 12:00-tól 15:00-ig technikai okok miatt zárva tart. Megértésüket köszönjük!

Múzeumok Éjszakája - a Liszt Ferenc Emlékmúzeum Éjszakája
2017.06.24

Múzeumunk kapuja is nyitva áll Önök előtt június utolsó szombatján 16:00 és 24:00 óra között. A múzeum látogatásán kívül koncertekkel, más műsorokkal is készültünk, részleteket a mellékelt plakáton olvashatnak.

A "Múzeumok Éjszakája" programban résztvevő összes múzeum június 24-i délutáni-esti látogatására érvényes karszalag már kapható múzeumunk jegypénztárában, a Budapest, VI. kerület, Vörömarty utca 35. - a Régi Zeneakadámia épületében az I. emeleten.

Ezen a napon - június 24-én - múzeumunk délelőtt nem lesz nyitva, délután 15:30-tól várjuk Önöket a múzeumban - akár még ekkor is vásárohatunk karszalagot -, 16:00-tól éjfélig pedig szeretettel várjuk Önöket a koncertteremben, változatos műsorokkal!

Már látogatható az új időszaki kiállításunk!
2017.06.02

2017. május 11-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban új nemzetközi időszaki kiállítás nyílt Itália hatása Liszt Ferencre címmel, amely egy évig látogatható. A kiállítást Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint Dr. Gian Luca Borghese, a budapesti Olasz Intézet igazgatója nyitották meg, közreműködött Gregorio Nardi zongoraművész. A kiállítás a bolognai Fondazione Istituto Liszt támogatásával, munkatársainak együttműködésével jött létre, kurátorai Domokos Zsuzsanna, Rossana Dalmonte és Mariateresa Storino. A kiállítás egyben az Olasz Intézettel közösen rendezett háromnapos programsorozat része volt, amely a Liszt Múzeumban létrehozott kiállítás megnyitójával kezdődött, majd az Olasz Kultúrintézetben folytatódott Gregorio Nardi zongoraművész úr hangversenyével, és a harmadik nap, a múzeum szokásos szombat délelőtti matinékoncertjével fejeződött be, amelyen szintén Gregorio Nardi művész úr adott a kiállítás tematikájához kapcsolódó hangversenyt.

A kiállítást a helyi adottságokhoz alkalmazkodva szokásos módon két helyen tudjuk bemutatni: a múzeum középső szobájában lévő tárlókban Liszt olaszországi tartózkodásainak eseményeit, főbb kapcsolatait időrendi sorrendben követjük, a földszinti kiállítótérben pedig inkább tematikus csoportosításban állítottuk ki a dokumentumokat. A kiállítás anyagában ezúttal igyekeztünk olyan ismeretségeket és különleges dokumentumokat is bemutatni, amelyek még a Liszt irodalomban is háttérbe szorulnak, és általánosan nem köztudottak, különösen magyarországon.

A kiállítás fenti részéhez hamarosan tableten kiegészítő információk, zenék is igényelhetőek egyéni látogatók számára, valamint a háló-dolgozószobában lévő érintőképernyős asztalon látogatóink közel száz itáliai helyszínt kereshetnek meg a programban, ahol Liszt járt, és ehhez korabeli képeket, és Liszttől származó levélidézeteket olvashatnak.

 

Dr. Vigh Andrea                                   Dr. Gian Luca Borghese

 

Domokos Zsuzsanna                             Rossana Dalmonte                           Mariateresa Storino


Gregorio Nardi

 

 

VÁLTOZÁS: HANBO MA koncertje 15:00 órakor lesz!
2017.05.27

A Los Angeles-i Liszt verseny győztese, HANBO MA koncertje (2017.05.27.) technikai okok miatt 15:00 órakor kezdődik. A koncertre megváltott jegyek érvényesek, vagy a vásárlás helyszínén visszaválthatók. Az okozott kellemetlenségért elnézésüket kérjük!

Manuel Fernandes Pereira előadása a Régi Zeneakadémián
2017.05.26

Könyvbemutató
2017.05.25

Megjelent a Zeneakadémia két tanárának; Dukay Barnabásnak és Ábrahám Mártának a RÉSZLETEK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBÓL című könyve.


A könyvet Dr. Kamp Salamon, a Magyar Bach Társaság elnöke ismerteti 2017. május 25-én 19:00-kor, a Régi Zeneakadémia kamaratermében
A könyvbemutató házigazdája Dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Múzeum és Kutatóközpont igazgatója.

A belépés díjtalan.


Új időszaki kiállításunk májusban nyílik: Liszt Ferenc: Itáliai képek, Itália hatása Liszt életművére
2017.05.13

Május 11-én nyílik új időszaki kiállításunk!

A kiállítás Liszt két életszakaszát mutatja be, amely Itáliához kötődik: a fiatal zongoraművész és zeneszerző Lisztet, aki Marie d’Agoult társaságában 1837 és 1839 között főleg Észak-Itália városaiban tartózkodott,  majd az 1839-es első római látogatás után áttér az ötvenéves Liszt életére, amikor letelepedett az Örök városban, hogy következő 9 évét itt töltse. A városhoz fűződő kapcsolata gyakorlatilag élete végéig tartott, hiszen 1869 után életét Weimar, Róma és Budapest között osztotta meg . Az első életszakasz észak-olaszországi  élményeit, azoknak az életműre kifejtett hatását a Bolognában székelő Fondazione Istituto Liszt munkatársai, Rossana Dalmonte professzor és Mariateresa Storino mutatja be, a római kapcsolatokról  a budapesti Liszt Múzeum ad ízelítőt a látogatók számára. A római szakaszban olyan különleges dokumentumok, zenei összefüggések is bemutatásra kerülnek, amelyek a Liszt-irodalomban csak érintőlegesen kerülnek említésre, mint például a kiállítás alsó részében Liszt és az olasz egyházzenei reform képviselőinek kapcsolata. Ugyanitt találunk majd egy rövid válogatást  az olasz irodalom és képzőművészet Liszt életművére gyakorolt hatásából született legfontosabb kompozíciókból is.

A rajzpályázat díjátadása
2017.04.26

Sikeresen zárult a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és a Tóth Aladár Zeneiskola közös rendezésű, zenei témájú rajzpályázata. A 21 budapesti iskolából beérkezett közel 250 rajz közül a szakmai zsűri (Peternák Anna, Liszt Múzeum munkatársa, festőművész, Szlávik Dóra, Liszt Múzeum munkatársa, a verseny főszervezője, Győri Anna rajztanár, Mátyási Péter, képzőművész) 62 alkotást kiemelt díjazásban részesített.


A koncerttel egybekötött ünnepélyes díjátadóra 2017. április 26-án 4 órakor került sor a Tóth Aladár Zeneiskola koncerttermében. Az ünnepségen három zeneiskolás tanuló lépett fel: Kelemen Gáspár, Nagy Sarolta és Gellért Dorka. Magyar Margit, a Zeneiskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket és örömét fejezte ki a Liszt Múzeummal történő együttműködéshez, és Domokos Zsuzsanna, a Liszt Múzeum igazgatója is megköszönte a Zeneiskola munkatársainak szakmai segítségét.


A díjátadón bronz, ezüst és arany minősítésű, valamint különdíjas pályaművek tulajdonosai, tehát a verseny kiemelt helyezettjei oklevelet, emléklapot és ajándékokat kaptak. Aki valamilyen okból mégsem tudott részt venni az ünnepségen, a Liszt Múzeumban bármikor átveheti a díját.
Az eredményhirdetést lezárásaként az iskola kórusa Gede Éva tanárnő vezényletével elénekelte „A zene az kell…” című Dés László dalt, mely egyébként a verseny egyik mottója is volt. A jó hangulatú díjátadó végén a gyerekek, szülők és érdeklődők megtekintették a Zeneiskola második emeletén látható kiállítást, mely 2017. június 15-ig látogatható.

A rajzpályázat eredményhirdetése és a kiállítás megnyitója!
2017.04.26

MEGHÍVÓ!

Szeretettel meghívjuk a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont és a Tóth Aladár Zeneiskola által szervezett általános iskolás diákoknak szóló rajzpályázat eredményhirdetésére és a pályaművekből rendezett kiállítás megnyitójára.

Időpont: 2017. április 26. 16:00

Helyszín: Tóth Aladár Zeneiskola koncertterme
(1063, Budapest, Szív utca 19.)

A koncerttel egybekötött megnyitón minden pályázó emléklapot kap és a kiemelt díjazottak ajándékban részesülnek.

Zeneművek

1. Paganini-Rokos: D-dúr hegedűverseny I. tétel (4 perc)
Kelemen Gáspár - hegedű, Arató Ágnes - zongora, tanár: Ács Éva
III. díjasok

2. Farkas Ferenc: Népdalszonatina II:-I. tétel (3 perc)
Nagy Sarolta - fagott, Arató Ágnes - zongora, tanár J. Dunavölgyi Mária
II. díjasok

3. Fiocco: Allegro (2 perc)
Gellért Dorka - hegedű, Kertész Rita - zongora, tanár: Véghelyi Kriszta
I. díjasok

Zárószámként: Dés: A zene az kell - KÓRUS tanárok: Gede Éva és Kiss Anna


A rendezvény támogatói:

Budapest Főváros Terézváros Önkormányzata, EON, ELMŰ

Ünnepi nyitvatartás
2017.04.13

április 14. (péntek) - zárva

április 15. (szombat) nyitva 9-17:00

április 16. (vasárnap) - zárva

április 17. (hétfő) - zárva

Szobrot adományozott a Santa Cecilia Akadémia számára a Liszt Múzeum és a Zeneakadémia Alapítvány
2017.04.07

Április 4-én Dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója adta át Liszt Ferenc mellszobrának másolatát a Santa Cecilia Akadémia és Konzervatórium számára.

Róma zenei életében meghatározó szerepet játszott Liszt Ferenc jelenléte. Liszt először 1839 tavaszán látogatta meg az Örök Várost, és mint híres zongoraművészt, a Szent Cecília Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta, majd római letelepedése után, 1861 októberétől kezdve évtizedeken át, élete végéig már az Akadémia aktív tagjaként is sokat tett a város kibontakozó koncertéletének fejlesztéséért. Legfontosabb római tanítványa, Giovanni Sgambati zongoraművész és a szintén baráti köréhez tartozó Ettore Pinelli hegedűművész támogatása által, akik mellé hamarosan más hangszerek tanárai is kapcsolódtak, elősegítette az első nyilvános római zeneoktatási intézmény, a Szent Cecília Líceum létrejöttét a Szent Cecília Akadémián belül. Mint köztudott, ez utóbbi intézmény lett a mai Szent Cecília Konzervatórium elődje. Szintén Sgambati nevéhez kapcsolódik 1866. február 26-án a Dante Terem felavatása Liszt Dante szimfóniájának bemutatásával, amely az 1870-es évektől kezdve a római koncertélet fontos színhelyévé vált. Ez volt az első alkalom, hogy Sgambati mint karmester is pódiumra lépett, mégpedig nagy sikerrel. Liszt később Sgambatit, mint zeneszerzőt is támogatta, budapesti kottatára több művét is őrzi. Liszt, mint a Szent Cecília Akadémia tanácsosa, több közgyűlésükön is részt vett, és tanácsaival támogatta az Akadémia által Rómában rendezendő nagyobb zenei eseményeket. Az 1880-as nagy római Palestrina-ünnepségen adták elő először a Cantantibus organis című kantátáját, melyet Szent Cecília tiszteletére írt. Rómában és Tivoliban komponálta számos kései művét, és fő művének, a Christus oratóriumnak nagy részét is.

A zeneszerző Liszt számára elsősorban a Cappella Sistina élő hagyománya volt életre szóló hatással, Palestrina zenéjének értelmezését és reneszánszát ez a tradíció határozta meg. Az egyházzenei reformelképzeléseiben is meghatározó volt az olasz kezdeményezések ismerete személyes baráti kapcsolatain keresztül. Maga a város különlegessége első pillanattól kezdve magával ragadta. 1863-ban írta a következő sorokat: „…követem azt az elvet, amelyet Rómában következetesen folytattak a keresztény műemlékek esetében. A Santa Maria degli Angeli Bazilika pompás oszlopai nem Diocletianus termáiból származnak-e, és a Szent Péter Bazilika oltárának baldachinja nem a Pantheonból felhasznált bronzból készült-e? A hasonló átalakítások felsorolását vég nélkül lehetne folytatni, hiszen itt az embert minden lépésnél megdöbbenti az isteni terv harmóniája, az, hogy mi volt, mi van és mi lesz. Különösen kötődöm Rómához, ahol remélem, egykor végleg megpihenek, és Szent Bernát nyomán ismételhetem: ’Ibi aër purior, coelum apertius, familiaror Deus!’.”

Balról: Herczog János zenetörténész, a Római Magyar Akadémia zenei konzulense, Roberto Giuliani, a Conservatorio di Santa Cecilia igazgatója, Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Dr. Puskás István, Római Magyar Akadémia igazgatója

A Caspar Clemens von Zumbusch által készített szobor Liszt elsődlegesen Rómában töltött évei alatt, 1867-ben készült Liszt müncheni látogatása során. Ez a szobor már saját korában nagy népszerűségnek örvendett, több intézmény rendelt belőle. Liszt is nagyon szeretette ezt a róla készült szobrot, saját maga is készíttetett belőle másolatokat ajándékként. A Sgambati-hagyatékban található egy korabeli fénykép a szoborról, melyre Liszt a legkedvesebb olasz tanítványának bibliai idézetet jegyzett fel.  Liszt egykori budapesti otthonában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen belül működő Liszt Ferenc Emlékmúzeumban is található egy példány belőle. Az új, Szemerey-Kiss Balázs által Rómának készített szobor létrejöttében elsődlegesen Fekete Gyulát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettesét illeti a köszönet, hogy ezt az ajándékozást elindította és megszervezte, valamint a Zeneakadémia Alapítvány Kuratóriumát, hogy anyagilag támogatta a szobor létrehozását. A szobor átadása nem jöhetett volna létre a Római Magyar Akadémia vezetőségének segítőkészsége és együttműködése nélkül, ahogyan szintén alapvető fontosságú volt a fogadó fél, a római Santa Cecília Konzervatórium és Akadémia nyitottsága és fogadó készsége is.

Az ünnepélyes átadás Dráfi Kálmán tanszékvezető tanár úr zongora mesterkurzusához kapcsolódott, amelyet a múlt héten a Santa Cecilia Konzervatóriumban tartott.


Balról: Cecilia Campa zenetörténész, a Santa Cecilia Konzervatórium tanára, Herczog János, zenetörténész, a Római Magyar Akadémia zenei konzulense, Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Maurizio d'Alessandro klarinétművész, az albanói Liszt Fesztivál szervezője, Gregorio Nardi zongoraművész, Dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója, Dráfi Kálmán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének tanszékvezető tanára

Liszt-ház Raiding (Doborján) - Szezonkezdet Liszt gyermekeivel
2017.03.21

A Liszt Ferenc szülőházában működő múzeum 2017. évi kiállításáról, programjairól magyar nyelven ezen a weblapon olvashatnak részleteket.

A Múzeum nyitvatartását itt találják, a belépődíjakat pedig ezen a linken tekinthetik meg.

Rajzverseny múzeumunkban „Legjobb zenei élményem” címmel
2017.03.20

A Frankofón fesztivál koncertjei Múzeumunkban
2017.03.16

Idén harmadik alkalommal vettünk részt két koncerttel a Frankofón fesztivál eseményein. Az első koncert március 4-én magyarországi bemutató volt, Evangelia Mitsopoulous a Dante szimfónia Carl Tausig által készített átiratát játszotta zongora két kézre, és hozzá vetítette a Liszt által eredetileg tervezett Bonaventura Genelli rajzokat, amelyeket Weimarban kutatott ki. Emellett Debussy: Prelűdök,  és egy görög zeneszerző művét, Manos Hadjidakis: Night without a moon adta elő.

 

A koncertről a Hatoscsatorna televizó készített összefoglalót, riportokkal, zenei részlettel, ezt a műsort kb. a 26. perctől kezdődően ITT tekinthetik- ill. hallgathatják meg.

A koncertet megtisztelte jelenlétével Éric Fournier, Franciaország nagykövete és Dimitrios Letsios, Görögország magyarországi nagykövete, aki anyagilag is támogatta a koncertet.

Márc. 11-én, a második koncerten egy kíváló francia zongoraművész, Maxime Zecchini adott nálunk hangversenyt, amelyen szintén vendégünk volt Éric Fournier francia nagykövet úr.


Zecchini koncertjének különlegessége volt, hogy ritkán játszott balkezes műveket is műsorára tűzött, mint a Liszt-kortárs francia virtuóz Charles-Valentin Alkan művét, és saját átiratait Verdi A Trubadúr c. operájának Miserere-jelenetéből, illetve Ravel balkezes zongoraversenyéből készített átiratát, amelynek a teljes zenei anyagát bravúrosan adta elő csak balkézzel.

 


 

Ünnepi nyitvatartás
2017.03.13

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum márcuius 15-én zárva tart.

Dr. Horváth Péter professzor úr látogatása
2017.02.04

Február 4-én vendégünk volt Dr. Horváth Péter professzor úr, aki kerek születésnapja alkalmából utazott haza Stuttgartból. A Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett közgazdász professzor évtizedek óta támogatja a magyar kultúrát, köztük a Liszt Múzeum tevékenységeit. Születésnapja alkalmával szeretettel gratulálunk, és további jó egészséget, sok sikert kívánunk!

Liszt 1839—40-es és 1846-os hazalátogatásai
2017.01.14

Albanói Liszt Fesztivál
2017.01.03

Örömmel tudatjuk kedves Olvasóinkkal, hogy 2016. december végétől 2017. február végéig ismét rendezésre kerül Albanóban a Liszt Fesztivál Maurizio d'Alessandro művészeti vezetésével, kíváló nemzetközi előadóművészek közreműködésével.


Megjelent a Faust-szimfónia Tausig által készített átiratának felvétele
2016.12.20

Örömmel tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy világpremierként nemrégiben megjelent Lajkó István előadásában a Faust szimfónia Carl Tausig által készített kétkezes zongoraátiratának felvétele. A kézirat a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban található, és kottakiadását is tervezzük. A lemez már kapható múzeumunk boltjában.

Ünnepi nyitvatartás
2016.12.19

Karácsonyi nyitvatartás

 

December

23.: 10:00 – 18:00

24.: zárva

25.: zárva

26.: zárva

27.: 10:00 – 18:00

28.: 10:00 – 18:00

29.: 10:00 – 18:00

30.: 10:00 – 18:00

31.: zárva

Január

01.: zárva

02.: 10:00 – 18:00

 

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont kellemes ünnepeket kíván!

Képes beszámolónk a jubileumi Liszt fesztiválról
2016.12.15

Idén szeptember 20-án volt 30 éve annak, hogy a Régi Zeneakadémia, és abban Liszt egykori szolgálati lakásából kialakított  Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Azóta töretlen Magyarországon a Liszt kultusz ápolása a Zeneakadémia alapító elnökének otthonában, autentikus környezetben, amely évente közel húszezer látogatót fogad. A múzeum alapító igazgatónője, Eckhardt Mária, és a kezdetektől vele együtt dolgozó munkatársai, köztük Domokos Zsuzsanna, a múzeum jelenlegi igazgatónője és új kollégái is arra törekednek, hogy a múzeum rendezvényei hű módon tükrözzék a Zeneakadémia korabeli életét, és Liszt életművét, emberi nagyságát méltóképpen közvetítsék az egész világ számára. Ilyen rendezvénysorozat a Liszt egykori matinéinak emlékére alapított népművelő sorozatunk 1986-tól kezdve a szombati délelőtti matinék egész tanéven át, és ilyen alkalmak a születésnapi fesztiválok is, amelyeket a jubileumi évtől, 2011-től kezdve folyamatosan megrendezünk Liszt otthona mellett. Közvetlenül Liszt halála után, 1886. szeptember 9-én a Zeneakadémia első értekezletén határozta el Végh János alelnök javaslatára az intézmény vezetősége, hogy elnökük emlékére születésnapján otthona mellett a díszteremben minden évben október 22-én ünnepélyt tartanak. Ezt a tradíciót a Zenekadémia  igazgatói, rektorai és a Budapesti Liszt Társaság folytatták, az új Zeneakadémia nagy hangversenytermében. Az, hogy az ünnepi hangverseny mellett a Régi Zeneakadémián fesztiválok is létre jöhetnek, elsősorban annak köszönhető, hogy az intézmény egykori és mostani diákjai is pontosan átérzik Liszt nagyságát, hálával adóznak az alapító elnökünk fáradozásiért, azért, hogy létrejöhetett az intézmény, ahol ők is nemzetközi rangú művésszé értek, illetve ahol jelenleg is tanulhatnak. Mindenkit az iránta érzett tisztelet vezet, tanárainkat és hallgatóinkat egyaránt.  

Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rektora a fesztivált megnyitó beszédét a következő szavakkal fejezte be:

Mert bármily patetikusan hangzik is – és legyen szabad Liszt esetében romantikus szellemben fogalmazni –, valóban a láng továbbviteléről van szó.  Hogy meg tudjuk-e őrizni, át tudjuk-e adni utódainknak azt a szellemiséget, az európai kultúra tiszteletének, a nagylelkűségnek és a tehetség iránti elkötelezettségnek azt a szellemiségét, amelyet Liszt maga is képviselt. Szűk egy hónap alatt 11 koncert hangzik el e történelmi falak között a múzeum 30. évfordulójának alakalmából rendezett fesztiválon, 11 olyan koncert, amely a világ bármely hangversenytermében megállná a helyét. A fellépők között befutott művészeket, nagyívű pályájuk első szakaszában álló ifjú muzsikusokat, és zeneakadémista növendékeket egyaránt találunk, s ezt is szimbolikusnak tartom: biztos vagyok benne, hogy Liszt is ebben a szellemben hívta volna meg az előadókat. Hálásan köszönöm a Liszt Múzeum valamennyi munkatársának, hogy megszervezték a fesztivált, s még inkább köszönöm ezt a csodálatos harminc évet!

A fesztivál hangversenyei Liszt szellemiségéhez és egykori otthonához méltó színvonalon zajlottak többnyire telt ház előtt, a közönség reakcióján szintén érezhető volt az ünnepi hangulat: vendégeink hol lelkes tapssal megköszönve, hol a meghatottságtól elcsendesedve vitték haza a kapott élményeket. Külön öröm volt a számunkra, hogy a Liszt Múzeum Alapítvány erre az alkalomra igényes tartalmú és kivitelű magyar és angol nyelvű műsorfüzeteket is kiadott, így minden koncertnél a múzeum kollégái által készített műismertetéseket is tudtunk a közönség kezébe adni, amelyeknek digitális változata a múzeum honlapján elérhető.

A fesztivál fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök úr volt, a hangversenyeket az NKA is támogatta.


Nemzetközi konferencián vettünk részt november végén Luccában
2016.12.12

19. századi programzene volt a címe a 2016. november 25 és 27 között Luccában, a Luigi Boccherini Összkiadás Kutatócentrum (Centro Studi Opera Omnia Luigi Boccherini) és az Ad Parnassum elnevezésű, a 18. és 19. század hangszeres művészetével foglalkozó folyóirat által rendezett nagyszabású nemzetközi konferenciának. A két fő felkért előadó Jonathan Kregor (University of Cincinnati, OH) és Rainer Kleinertz (Universität des Saarlandes) mellett Európa számos országából, Amerikából, Kínánól és Ausztráliából érkeztek előadók, összesen 56 előadás hangzott el párhuzamos szekciókban. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Zeneművészeti Egyetem támogatásával Magyarországot a Liszt Kutatócentrum képviselte, Domokos Zsuzsanna és Watzatka Ágnes egy-egy Liszt előadásával. A konferencia részletes programja az alábbi linken érhető el:

http://www.luigiboccherini.org/programmemusic.html

http://www.luigiboccherini.org/images/Programme%20Music.pdf

Új virtuális kiállítás a honlapunkon
2016.11.24

Örömmel értesítjük közönségünket, hogy a 2014-2015-ben rendezett időszaki kiállításunk, a Képzőművészek Liszt életében virtuális változata már megtekinthető a honlapunkon:

http://lisztmuseum.hu/hu/kiallitasok/virtualis/kepzomuveszek/

A virtuális változatot Török Márton, Török Miklós és Peternák Anna készítették.

 

Europe in the Time of Franz Liszt - Nemzetközi konferencián vettünk részt Mariborban
2016.11.14

A Pokrajinski muzej Maribor (Szlovénia) szervezésében nemzetközi konferenciára került sor 2016. október 13-14. napokon, Europe in the Time of Franz Liszt címmel, melyen a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Dr. Domokos Zsuzsanna és két munkatársa, Watzatka Ágnes és Peternák Anna is részt vett. A konferencia részletes programja itt található:

http://www.museum-mb.si/exhibitions_and_events/0//294

http://www.museoeurope.si/en/

Az előadások teljes szövege angol nyelven itt:

http://www.museoeurope.si/userfiles/MuseoEurope_2016.pdf


A konferencia a maribori helytörténeti múzeum júniusban nyílt időszaki kiállításához kapcsolódott, melynek címe Franz Liszt, Small European Tour. A maribori kiállításon a Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményéből is szerepelnek eredeti tárgyak, egy Liszt szobor és egy koszorúszalag a zeneszerző tulajdonából. A Liszt-kiállítás apropója, hogy idén ünneplik a 170. évfordulóját annak a koncertnek, melyet Liszt Ferenc adott a maribori kastély lovagtermében. A konferencia ebben a lovagteremben került megrendezésre.

http://www.museum-mb.si/exhibitions_and_events/1//296

A konferencia anyagát angol nyelven már  DVD lemezen már megkapták a résztvevők. Megtisztelő és nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk, és a vendéglátóink elvittek még több olyan helyszínre, ahol Liszt Maribor mellett koncertet adott Szlovéniában az 1846-os turnéja során, köztük a híres fürdőhelyre, Rogaška Slatiná-ba.

Lajkó István koncertje betegség miatt elmarad!
2016.10.29

Sajnálattal értesítjük közönségünket, hogy Lajkó István október 29-ei koncertje betegség miatt elmarad. A koncertre megvásárolt jegyek visszaválthatók a Liszt Múzeum jegypénztárában, vagy érvényesek lesznek Lajkó István koncertre November 19-én 17 órakor ugyanarra a műsorra.

 

Megértésüket köszönjük!

Ünnepi nyitva tartás
2016.10.21

Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy a Múzeum az alábbiak szerint tart nyitva:

október 29. (szombat)  nyitva

október 30. (vasárnap) zárva

október 31. (hétfő) zárva

november 1. (kedd) zárva

LISZT SZÜLETÉSNAPI FESZTIVÁL
2016.09.30

LISZT SZÜLETÉSNAPI FESZTIVÁL 2016

a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont rendezésében

Október 1-29, Liszt Ferenc Kamaraterem

 

2016 őszén ünnepli a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont fennállásának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból, valamint annak okán, hogy idén a 2011-es jubileumi évhez hasonlóan Liszt születésének napja, október 22-e épp szombatra esik, a múzeum matiné napjára, a jubileumi év nagy sikerének emlékére ismét fesztivált rendezünk. Október öt szombatján nemcsak a szokásos matiné időpontokban tartunk hangversenyeket, hanem délutánonként is, a múzeumi nyitva tartás után, illetve a születésnapot megelőző péntek estén. A 11 koncertből álló sorozat előadóművészei Liszt életművének elkötelezett és avatott tolmácsolói, a múzeum régi pártolói és támogatói. A műsor összeállítása igyekszik felölelni Liszt életművének minél szélesebb választékát a zongorára komponált, több műfajt képviselő kompozícióktól kezdve a kamaraműveken át a férfi és vegyes kórusra írt művekig. A fesztivál repertoárján ritkán megszólaltatott darabok is helyet kapnak. Liszt művei mellett néhány olyan zeneszerző kompozíciója is megszólal, akik fontosak voltak számára, vagy kortársai voltak, mint Orlande de Lassus, Franz Schubert, Robert Schumann vagy Eduard Lassen, illetve rajtuk kívül számos más zeneszerző is jelen lesz a műsorokban Liszt átiratain keresztül.

A részletes fesztivál-kalauzt itt olvashatják.

 

Október 1.

11:00  Szent Efrém Férfikar, vezényel Bubnó Tamás, közreműködik Király Csaba (zongora)

Műsor:

Liszt zsoltárok

Improvizáció (Király Csaba)
Mihi autem adhaerere (73/72. zsoltár), (S 37, LW J 23)
De profundis (130/129. zsoltár), (S 16/2, LW J 45) - szóló: Laborfalvi Soós Béla
Mein Gott, der ist mein Hirt (23/22. zsoltár), (S 15/1, LW J 10) - szóló: Komáromi Márton
Domine salvum fac regem (20/19. zsoltár), (S 23, LW J 8) - szóló: Komáromi Márton
Improvizáció (Király Csaba)
Laudate Dominum (116. zsoltár), (S 15/a, LW J 6) - szóló: Komáromi Márton, Bubnó Lőrinc,
Laborfalvi Soós Béla és Pechan Kornél

 

18:00  Szokolay Balázs és Szőke Diána zongoraestje

Műsor:

Liszt: Karácsonyfa – részletek, négykezes verzió (S.613)
Liszt: 123. Petrarca szonett (Années de Pèlerinage, II. kötet), (S.161) - Szőke Diána
Liszt: Részletek az Années de Pèlerinage I. kötetéből
Chopin-Liszt: Hat lengyel dal – Szokolay Balázs
Liszt: Un sospiro (Három Koncertetüd, No. 3.), (S.14)
Liszt: Ab irato (S.143)
Liszt: Consolations (S.172) - részletek
Liszt: E-dúr polonéz (S.223)
Liszt: 2. magyar rapszódia – négykezes verzió (S.621)

 

Október 8.

11:00  Kamarakoncert

Előadók:

Szűcs Attila (ének), Trio Duecento Corde (Tallián András – hegedű, Tallián-Nagy Ibolya – cselló, Szabó Ferenc János – zongora)

Műsor:

Liszt: Die Zelle in Nonnenwerth (ének-zongora, 1. verzió) (1841) LW.N6a
Liszt: Die Zelle in Nonnenwerth (szóló zongora, 2. verzió) (1841) LW.A81b
Liszt: Romance oubliée (brácsára és zongorára) S.132
Liszt: Die Zelle in Nonnenwerth (ének-zongora, 4. verzió) (1858) LW.N6d
Lassen: Wieder möcht' ich dir begegnen op. 58/1
Lassen: Ich ging hinaus op. 58/2
Lassen: Du meiner Seele op. 58/3
Liszt: Tristia - Vallée d'Obermann (Edouard Lassen átirata zongorás trióra) (1880?) LW.D18
Liszt: Die Zelle in Nonnenwerth (cselló-zongora verzió) (1883) LW.D21

18:00  Új Liszt Ferenc Kamarakórus, vez. Nemes László Norbert, km. Novák Anikó

Műsor:

Liszt: Invocation (Années de Pèlerinage I. kötet), (S.173/1) – Novák Anikó (zongora)
Liszt: Ave Maria (S.20/1) - kórusmű (SATB)
Lassus: Psalmi Davidis poenitentiales Psalm 130 (De profundis clamavi ad te, Domine) - kórus
Lassus: Psalmi Davidis poenitentiales Psalm 51 (Miserere mei, Deus, secundum magnam
misericordiam team) - kórus
Liszt: Pater Noster (S.21) - kórusmű (TTBB)
Liszt: Hymne de l'Enfant à son Réveil (S.173/6) - kórusmű zongorakísérettel
Liszt: Bénédiction de Dieu dans la solitude (Harmonies poétiques et réligieuses), (S.173/3)
– Novák Anikó (zongora)


Október 15.

11:00  Szilasi Alex zongorahangversenye

Műsor:

Liszt: Csárdás Obstinèe (S.618)
Liszt: Orage (Années de Pèlerinage, I. kötet) (S.160)
Liszt: Funérailles (Harmonies poétiques et réligieuses) (S.173)
Rossini-Liszt: Tell Vilmos nyitány (S.552)
Liszt: 12. Magyar rapszódia (S.244)

18:00  Mocsári Károly zongoraestje

Műsor:

Liszt: Funérailles (S.173/7)
Liszt: 5. Magyar rapszódia
Liszt: Obermann völgye (S.156/5)
Liszt: Első elfelejtett keringő (Valse oubliée, S.215/1)
Debussy: La plus que lente
Liszt: 16. Magyar rapszódia (S.244)
Bartók: Szvit (Op. 14)
Bartók: Allegro Barbaro

 

Október 21.

18:00  Farkas Gábor és Takács Zoltán hangversenye

Műsor:

Gounod-Liszt: Keringő a Faust című operából (S.407)
Schumann-Liszt: Widmung (S.566)
Schumann: Karnevál

(Farkas Gábor – zongora)

Liszt: A három cigány (S.383)
Liszt: Gyászgondola (S.134)
Liszt: Grand Duo Concertante (S.128)

(Farkas Gábor – zongora, Takács Zoltán – hegedű)

 

Október 22.

11:00  Klukon Edit és Ránki Dezső kétzongorás hangversenye

Műsor:

Liszt: Dante szimfónia – kétzongorás szerzői változat (S.648)
Liszt: Via Crucis – négykezes szerzői változat (S.583)

16:00  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakának hangversenye

Műsor:


Liszt: Funérailles- Ayumu Yamanaka
Schubert-Liszt: Ständchen és Liszt: Mazeppa- Vida Mónika Ruth
Bellini-Liszt: Réminiscences de Norma- Kocsis Krisztián
Liszt: B-A-C-H fantázis és fúga- Váradi László
Liszt: Dante-szonáta- Ránki Fülöp

 

Október 29.

11:00  Lajkó István zongorahangversenye

Műsor:

Mosonyi-Liszt: Fantázia a Szép Ilonka című opera témáira (S.417)
Zichy-Liszt: Valse d'Adéle (S.456)
Wagner-Liszt: O du mein holder Abendstern (S.444)
Bellini-Liszt: Norma reminiszcenciák (S.394)
Liszt: Gyászgondola – 2. változat (S.200/2)
Liszt: Álmatlanul. Kérdés és felelet (S.203)
Liszt: Sancta Dorothea (S.187)
Liszt: Rondeau fantastique egy spanyol témára (S.252)

18:00  Nagy Péter zongorahangversenye

Műsor:

Schubert: B-dúr szonáta (D.960)
Schubert-Liszt: Wasserfluth, Täuschung (S.561)
Liszt: Hangnemnélküli bagatell (S.216a)
Liszt: Magyar gyors induló (S.233)

 

 

Rendkívüli nyitva tartás szeptember 24-én
2016.09.24

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy szeptember 24-én múzeumunk forgatás miatt csak 9:00-14:00 közt tart nyitva.

Megértésüket köszönjük.

Sikerrel zajlott a Liszt Múzeumok találkozója
2016.09.13

2016. szeptember 10-én nemzetközi Liszt Múzeum találkozóra került sor a Régi Zeneakadémia Kamaratermében, a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum megnyitásának 30. évfordulója alkalmából. A rendezvény a Filharmónia Magyarország Kft. által rendezett Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyhez kapcsolódott, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, valamint a Filharmónia szervezésében. A találkozón hazai és külföldi Liszt -emlékhelyek képviselői vettek részt, előadásokat tartottak az országukban működő Liszt-kultuszról.  Előadást tartott Dr. Evelyn Liepsch, a Klassik Stiftung Weimar Goethe- und Schiller-Archiv tudományos munkatársa a weimari Liszt-emlékházról, mely nem sokkal Liszt Ferenc halála után nyílt meg. Martin Czernin, a raidingi Liszt Emlékház és az eisenstadti Landesmuseum tudományos munkatársa, Thomas Mersich, a raidingi Liszt-fesztiválok főszervezője bemutatták a raidingi Liszt-emlékházat és a hangversenyközpontban működő aktív koncertéletet. Hans Emmert a Schillingsfürst kastélyban látható Liszt emlékszobáról beszélt, Constantin von Schillingsfürst herceg pedig a Liszthez több szálon kötődő Hohenlohe-Schillingsfürst család történetéről. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum alapító igazgatója, Eckhardt Mária a múzeum alapításának körülményeiről és az 1986-2009 közti időszakról beszélt. A múzeum jelenlegi igazgatója, Dr. Domokos Zsuzsanna az igazgatósága alatti évekről tartott előadást (2009-től napjainkig), a múzeum sokrétű tevékenységeiről. Az előadások angol nyelven hangzottak el, a részvétel mindenki számára ingyenes volt. A tervek szerint ez az esemény csak a kezdete a Liszt-emlékházak közti együttműködésnek, a későbbiekben még több közös rendezvényre lehet számítani.

LISZT MÚZEUMOK TALÁLKOZÓJA
2016.09.10

Maribori Liszt kiállítás
2016.08.12

Örömmel értesítjük látogatóinkat, hogy Franz Liszt, Small European Tour („Liszt Ferenc, kis európai turné”) címmel kiállítás nyílt 2016 június 10-én a Pokrajinski Muzej Mariborban, Szlovéniában (maribori Helytörténeti Múzeum). A kiállítás a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont közreműködésével valósult meg, 2017 áprilisáig látogatható. A maribori kiállításon a Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményéből is szerepelnek tárgyak, egy Liszt szobor és egy koszorúszalag a zeneszerző tulajdonából. A Liszt-kiállítás apropója, hogy idén ünneplik a 170. évfordulóját annak a koncertnek, melyet Liszt Ferenc adott a maribori kastély lovagtermében.

A Pokrajinski Muzej Maribor szervezésében 2016 októberében Liszt Ferenchez kapcsolódó konferencia is lesz, Europe in the time of Franz Liszt címmel, melyen múzeumunk munkatársai is részt vesznek.

A kiállításról ITT találnak részletesebb leírást.

Múzeumpedagógia foglalkozás
2016.07.07

Július 7-én Balázs János zongoraművész múzeumpedagógiai koncert-előadást tartott gyerekeknek. A diákok a Derkovits Gyula Általános Iskolából (85 fő + tanárok) és a párkányi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolából (39 fő + tanárok) jöttek, s hozzájuk csatlakozott néhány, a művész törzsközönségéhez tartozó család is. Nagy örömünkre szolgál, hogy összesen körülbelül 170 gyereket láthattunk vendégül ezen a napon. A Liszt Ferenc Emlékmúzeumot a múzeum munkatársai mutatták be a gyerekeknek, interaktív, játékos módon. A foglalkozások a VI. kerületi Terézváros Önkormányzat támogatásával valósultak meg.

A foglalkozásról képeket ITT láthatnak.

Idén is tartalmas műsorral vártuk a Múzeumok Éjszakája közönségét
2016.07.07

Esztergomi Liszt Hét - 2016. augusztus 21-28.
2016.07.07

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Esztergomi Liszt Hét. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket erre a programokban bővelkedő hétre.

Részletes, letölthető programfüzetet ITT találnak, valamint a Liszt Ferenc Társaság oldalán olvashatnak az eseményről.

Nyitva tartás július 2-án, szombaton
2016.07.01

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Múzeum július 2-án 9-14 óra között tart yitva.

Múzeumok Éjszakája
2016.06.25

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy június 14-én megkezdtük a Múzeumok éjszakájára szóló karszalagok árusítását. Felnőtt karszalag 1500 Ft., gyerekeknek (6-18 éves korig) 600 Ft.


Rendkívüli nyitva tartás 2016. május 28-án
2016.05.28

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Liszt Ferenc Emlékmúzeum 2016. május 28-án 9:00-13:00 óra közt tart nyitva, utána technikai okok miatt bezárunk.

Új időszakos kiállítás nyílik a Liszt Múzeumban
2016.05.12

„Uralkodók Liszt Ferenc körében” címmel a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban 2016. május 12-én kiállítás nyílik Watzatka Ágnes és Békéssy Lili közreműködésével. A kiállítás 2017 májusáig lesz látogatható.

Mit láthatunk ezen a kiállításon?

Mindenekelőtt Liszt királyi barátainak arcképét, és a helyszíneket, ahol ezek a barátságok vagy futó találkozások létrejöttek. Olvashatjuk Károly Sándor weimari nagyherceg baráti levelét, Augusta porosz hercegnő, később német császárné megható sorait, IV. Frigyes Vilmos vagy III. Napóleon köszönetnyilvánításait. Néhány különleges okiratot is szemügyre vehetünk: Liszt karnagyi kinevezését a weimari udvarhoz, a francia Becsületrend oklevelét, a pápai Szent Gergely-rend oklevelét és nem utolsó sorban az osztrák birodalmi vaskorona-rend díszes okmánysorozatát.

A kiállítás különlegességét a tárgyak képezik: eredeti rendjelek, ikerpárjai azoknak, amelyeket Liszt kapott és viselt, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum jóvoltából, kiegészítve az Iparművészeti Múzeum idevágó különleges használati tárgyaival.

A kiállítás legfontosabb anyagát mindemellett a Liszt Ferenc kottatárából származó nyomtatott és kéziratos zeneművek képezik, amelyekben díszes ajánlások emlékeztetnek Liszt koronás barátaira, jótevőire, támogatóira.

A kiállítás megnyitója 2016. május 12-én este 18 órakor, a Régi Zeneakadémia Kamaratermében lesz. A megnyitón Lajkó István zongoraművész játszik.

„A múlt emlékeinek ápolása akkor is kötelességem lenne, ha nem lelnék nagy vigasztalást benne.” (Augusta, száz-weimar-eisenachi hercegnő)

Cseh és svéd tárlatvezető készülékek
2016.05.07

Kedves látogatók!

Mostantól az audioguide tárlatvezető készülékek a megszokott angol, német, holland, francia, olasz, spanyol, lengyel, orosz, japán, kínai és koreai nyelveken túl cseh és svéd nyelven is elérhetőek 700 Ft-ért.

Audioguide-jaink bevezetőibe ide kattintva lehet belehallgatni.

Magyar dalok Liszt Ferenc budapesti kottatárából
2016.04.29

Rendkívüli koncerttel várjuk kedves vendégeinket április 29-én 18 órára a Régi Zeneakadémia Kamaratermébe. A Zeneakadémia oratórium- és dalének szakos növendékei Liszt Ferenc budapesti kottatárából származó dalokat adnak elő, melyek szinte soha nem kerülnek előadásra. A dalokon kívül néhány szóló zongoradarab is hallható lesz Szabó Ferenc János előadásában, aki a műsort összeállította és növendékeket zongorán kíséri. Az énekes előadók a Zeneakadémia oratórium- és dalének MA tanszakának 1. és 2. évfolyamos hallgatói. Ezzel a programmal arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a múzeumban jelenleg zajlik Liszt teljes könyv- és kottatárának digitalizálása és a hagyaték hamarosan online is megtekinthető lesz. A koncert a Zeneakadémia ének tanszékének és a Liszt Ferenc Emlékmúzeumnak közös rendezvénye.

A részletes programot az alábbi linkeken találják meg:

http://lisztmuseum.hu/hu/esemenyek/269/

http://zeneakademia.hu/hu/egyetemi-programok/-/program/magyar-dalok-liszt-ferenc-hagyatekaban-20160429-1800

A belépés ingyenes a terem befogadóképességének határáig.

Újabb eredeti dokumentummal bővült gyűjteményünk
2016.04.28

A Liszt Múzeum Alapítvány nemrégiben megvásárolt egy 1846-os eredeti plakátot Liszt Ferenc bécsi koncertjéről. A vásárlást Dr. Vigh Andrea, rektorasszony és Lantos István zongoraművész támogatása tette lehetővé.

Liszt útja Svájcban – turisztikai program a Lisztomanias International szervezésében
2016.04.21

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a Lisztomanias International 2016. június 29 – július 8. közt utazást szervez Franciaországból Svájcba. A busz utazás állomásai azok a helyszínek, ahol Liszt és Marie d’Agoult is jártak együtt 1835-ben (a Zarándokévek: Svájc zongoradarabjainak helyszínei): Párizs – Belfort – Basel – Genf – Fribourg – Basel – Párizs. A zenetörténeti-kultúrtörténeti kirándulás koncerteket, előadásokat, városnézést is magába foglal. Az idegenvezetés elsősorban franciául lesz, de németül és angolul beszélő vendégeket is szívesen látnak.

Információ itt érhető el, valamint a Lisztomanias International honlapján (Voyage Lisztomanias en Suisse: Année de Pélerinage 1 du 29 juin au 8 juillet 2016):

Részletekről érdeklődni az út szervezőjénél, Alain Rechnernél lehet.

 

Új virtuális kiállítás a honlapunkon - Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója
2016.04.14

Örömmel értesítjük vendégeinket, hogy a 2010-ben megrendezésre került Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója című időszaki kiállításunk virtuális változata elérhető a honlapunkon. A kiállítás a Zeneakadémia első éveit mutatja be, Erkel Ferencet mint igazgatót és zongoratanárt, és természetesen Erkel és Liszt kapcsolatáról is hasznos információkat tudhatnak meg az érdeklődők. A 2010-es kiállításunkat Dr. Domokos Zsuzsanna igazgató rendezte, Szőnyiné Szerző Katalin közreműködésével. A virtuális alkalmazást Török Márton és Török Miklós programozta, az eredeti kiállítás nyomán a virtuális változatot Peternák Anna készítette.

A kiállítás itt érhető el.

Patrick Fayad zongoraművész nagysikerű koncertje
2016.03.23

2016. március 19-én a Liszt Múzeum matinéján az idei Frankofón fesztivál keretében a libanoni származású, Párizsban élő Patrick Fayad zongoraművész, France Clidat egykori tanítványa adott nálunk nagy sikerű hangversenyt telt ház előtt. A hangverseny előtt Noel Fattal őexellenciája, Libanon magyarországi nagykövete mondott üdvözlő beszédet magyarul, arabul és franciául, melyben Liszt nemzetközi szellemiségét emelte ki. A családias hangulatú, magas színvonalú hangversenyt  őexellenciája Éric Fournier, Franciaország nagykövetén kívül mintegy tíz ország magyarországi nagykövete tisztelte meg jelenlétével, valamint Hervé Ferrage, a Francia Intézet igazgatója, és a vendéglátók közül Dr. Vigh Andrea rektor és Dr. Fekete Gyula rektorhelyettes. A hangversenyt a Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc Emlékmúzeuma, Magyarország Libanoni Nagykövetsége és a budapesti Francia Intézet rendezte.

Patrick Fayad matinékoncertje
2016.03.19

Kedves Közönségünk!

Múzeumunk idén is részt vesz a Frankofón fesztiválon, melynek keretében március 19-én matinékoncertünk vendége Patrick Fayad zongoraművész.

 

Ünnepi nyitva tartás
2016.03.10

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy ünnepi nyitva tartásunk az alábbiak szerint alakul:

március 12. NYITVA
március 13. ZÁRVA
március 14. NYITVA
március 15. ZÁRVA
március 16-ától NYITVA a szokásos nyitva tartás szerint

Liszt Herenden
2016.03.10

2016. március 9-én megnyílt a Képzőművészek Liszt életében kiállításunk új változata a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban. A megnyitón beszédet mondott Dr. Vigh Andrea rektor, Dr. Domokos Zsuzsanna igazgató és Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, ezután Dr. Vigh Andrea hárfán Debussy műveket adott elő. A kiállításmegnyitót nagy érdeklődés kísérte, hiszen ezzel a rendezvénnyel kezdetét vette a két intézmény, Zeneakadémia és a Herendi Porcelánművészeti Múzeum együttműködése, mely a jövőben még más programokkal is folytatódni fog.

A kiállítást a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai hozták létre a Herendi Porcelánművészeti Múzeum kollégáinak segítségével. Tematikailag követi a Liszt Ferenc Emlékmúzeum 2014-2015-ben rendezett kiállítását (Képzőművészek Liszt életében, kurátor: Peternák Anna, installálás: Farkas Csilla), azonban teljesen más eredeti tárgyak kerültek bemutatásra, mint a korábbi tárlaton; például néhány eredeti Strobl Alajos bronz szobor is megtekinthető, a Strobl Alajos Emlékhely Alapítványnak és a szobrászművész unokáinak, Stróbl Mátyásnak és Dr. Stróbl Alajosnak jóvoltából. Ezenkívül a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből látható egy díszalbum, és egy speciális Liszt-ereklye: a zeneszerző egy hajfürtje. A Herendi Porcelánművészeti Múzeum saját gyártmányú, zeneszerzőket ábrázoló porcelán szobrokat is elhelyezett a vitrinekben. A színes tablók kifejezetten erre a herendi kiállításra készültek, mely Liszt képzőművészekkel kapcsolatos élményeit mutatja be.

„Képzőművészek Liszt életében” c. kiállítás Herenden
2016.03.09

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum 2014-es időszaki kiállítása „Képzőművészek Liszt életében” címmel (kurátor: Peternák Anna, installáció Farkas Csilla, az interaktív programok bevonásával (km. Avar Katalin, Török Márton, Török Miklós, Mona Dániel, Békéssy Lili)  tabló kiállítás formában ismét megtekinthető lesz Herenden március elejétől.  Strobl Alajos unokáinak, Stróbl Mátyásnak és Dr. Stróbl Alajosnak, illetve Strommer Pálnak köszönhetően eddig magántulajdonban lévő Strobl szobrok is fogják díszíteni a kiállítást.

MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAM a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban
2016.02.26

A március 12. esti koncert elmarad
2016.02.26

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a március 12-én 19 órára meghírdetett Liszt-Satie koncert technikai okok miatt nem kerül megrendezésre. A megváltott jegyeket 2016. március 19-ig válthatják vissza. Megértésüket köszönjük.

Találkozások Liszt Ferenccel - A Liszt Ferenc Társaság és a Zeneakadémia közös koncertje
2016.02.24

Találkozások Liszt Ferenccel - A Liszt Ferenc Társaság és a Zeneakadémia közös koncertje
2016.01.27

WATZATKA ÁGNES: LISZT FERENC A VIGADÓ SZÍNPADÁN
2016.01.22

WATZATKA ÁGNES: LISZT FERENC A VIGADÓ SZÍNPADÁN

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum új kiadványt kínál Liszt barátainak


Milyen volt az ifjú Liszt, és milyen az érett művész? Mikor és mit játszott? Hogyan öltözött, hogyan viselkedett a színpadon? Hogyan tartott próbát, hogyan vezényelt? Hogyan vélekedett a magyar zenei életről, a magyar művészekről és mecénásokról? Kikkel kötött barátságot?

Ezekre és hasonló kérdésekre keresve a választ, a könyv lapjain kibontakozik előttünk a 19. századi magyar főváros élete, zenei körülményei és szokásai. Liszt Ferenc hangversenyeiről olvasva megismerkedünk a romantikus korszellemmel, a művészetről vallott korabeli felfogással, és nem utolsó sorban Liszt Ferenccel, a haladó és mindig újító művésszel, aki nemcsak zenei zsenialitásával, hanem emberi kedvességével, nagylelkűségével és jótékonyságával is lenyűgözte a magyar főváros lakóit.

A 148 oldalon 96 színes képet tartalmazó, elegáns kivitelezésű könyv a Liszt Múzeum pénztárában kapható. Ára 2800 Forint.

 


Liszt műveinek legendás tolmácsolója, Cziffra György tiszteletére rendeznek fesztivált
2015.12.15

„Cziffra György egész élete és munkássága ékes bizonyítéka annak, hogy nehéz életkörülmények ellenére kitartással, szorgalommal és tehetséggel elérhető a világkarrier, hazai- és nemzetközi elismerés.” – olvashatjuk a 2016 februárjában megrendezésre kerülő I. Cziffra György Fesztivál sajtóanyagában. A világ egyik leghíresebb magyar származású zongoristájára emlékező, minden túlzás nélkül összművészetinek nevezhető fesztivál programjainak a MOM Kulturális Központ ad otthont. A nagyszabású rendezvény megálmodója és művészeti vezetője a Liszt Ferenc-díjas zongorista, Balázs János.

Február 25–28 között minden este jeles művészek lépnek színpadra egy-egy koncert keretében. Valamennyi hangversenyen a 19. századi zeneirodalomnak, Cziffra György fő repertoárjának műveit hallhatja a közönség. Az estek műsorvezetője, a fesztivál háziasszonya Mohácsi Szilvia lesz. Az „Ágyúk és virágok” alcímű koncerten a zene mellett részletek hangzanak el Cziffra önéletrajzi regényéből, a 26-i hangversenyen a zongorista rokona, Andrássy László segít megismerni Cziffrát, „Az ember”-t, másnap „A kávéházak és bárok virtuóz”-ának tiszteletére a 40-50-es évek örökzöld melódiái és Liszt magyar rapszódiái csendülnek fel, végül 28-án a gálakoncert igazi „Hommage à Cziffra” lesz. Fellép többek közt Hegedűs D. Géza, Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly, Sárik Péter, Berkes Balázs, Malek Andrea, Balázs János, Kállai Kis Ernő, Kelemen Barnabás, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Záborszky Kálmán, Kokas Katalin, Lajkó Félix és Kokas Dóra, közreműködik a Szent István Király Szimfonikus Zenekar.

„Fontos és hiánypótló feladat, hogy azok a mára világhírűvé vált zongoraművészek, akik tanulhattak Cziffra Györgytől, vagy a zongoraművész szellemi örökösei, átadják a következő zongorista generációnak mindazt, amit a mestertől elsajátítottak.” – ennél jobb összefoglalás nem is kell a háromnapos, február 19–21. között megrendezésre kerülő mesterkurzushoz, ahol 18 hallgató vehet majd egy-egy órát négy kiváló és nagynevű zongoristától, Vásáry Tamástól, Balázs Jánostól, Dráfi Kálmántól és Mocsári Károlytól. Jelentkezni január 20-ig lehet. Részletek itt találhatók. Országos Cziffra György Zenei Versenyt is rendeznek majd, ahol minden magyar állampolgár jelentkezhet, aki 1996 és 2004 között született. Erről további részletek februárban várhatók. A gyerekek sem maradnak program nélkül: 28-án hangszerbemutató és hangszerválasztó várja őket, ahol testközelből is megismerkedhetnek a hárfával, a gitárral, a hegedűvel és a csellóval. A januárban kihirdetésre kerülő „Az én zenemanóm” rajzpályázaton pedig a fantáziájukat mérhetik össze a gyerekek.

Az összművészet jegyében kiállítás is lesz: a Magyar Ezüst Érdemkereszt-díjas grafikus, Gyügyi Ödön Felhőkarcok című tárlata, valamint egy installáció, amely Cziffra György eleddig publikálatlan, magángyűjteményéből származó fotóiból áll. A gasztronómia is képviselteti magát. A Cziffra-szelet és a Cziffra-kávé a fesztivál teljes időtartama alatt megkóstolható lesz.

 

További információk a cziffrafesztival.hu oldalon.

Ünnepi nyitva tartás
2015.12.14

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy ünnepi nyitva tartásunk az alábbiak szerint alakul:

december 24-27.     ZÁRVA
december 28-30.     NYITVA
december 31.- január 1.     ZÁRVA
január 2.      NYITVA
január 3.      ZÁRVA
január 4-től   NYITVA

Albanói Liszt-Fesztivál
2015.12.07

Felhívjuk Olvasóink szíves figyelmét az Albanóban hamarosan kezdődő Liszt fesztivál programjaira! A részletekről ITT olvashatnak.

Alan Walker Liszt-reflexiók című könyvének bemutatója a Zenetudományi Intézetben
2015.12.05

Tájékoztató múzeumunk 2016. január 1-től érvényes árairól
2015.12.03

Goldmark konferencia a Zenetudományi Intézetben
2015.11.26

Goldmark Károly halálának 100. évfordulója alkalmából az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20-21. Századi Magyar Zenei Archívuma nemzetközi konferenciát rendez Exoticism, Orientalism and National Identity in Musical Theatre címmel, 2015. december 11-én és 12-én.  Felhívjuk vendégeink figyelmét, hogy Liszthez kapcsolódó előadás is lesz a programban, és minden előadást érdemes meghallgatni, hiszen különleges, speciális témákat járnak körbe, a Liszt-kortárs Goldmark műveiről, a zeneművészetben megjelenő orientalizmusról és nemzeti identitásról.


A konferencia részletes programja ITT tekinthető meg a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum honlapján.

A helyszín:
Zenetudomány Intézet
1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.

Ránki Fülöp Liszt-napi matinékoncertjéről írás jelent meg az Élet és Irodalomban
2015.11.25

Kedves Vendégeink figyelmébe ajánljuk Csengery Kristóf kitűnő írását Ránki Fülöp nagy sikerű, teltházas Liszt-napi matinékoncertjéről, mely az Élet és Irodalom LIX. évfolyamának 43. számában (2015. október 22.) olvasható.

 

Csengery Kristóf: Szellemidézés

(Ránki Fülöp Liszt-matinéja – Régi Zeneakadémia kamaraterme, október 17.)

 

Néhány nappal Liszt Ferenc születésnapja (október 22.) előtt, múlt szombaton a Zeneakadémia
Liszt Múzeuma Liszt-napot hirdetett meg a Vörösmarty utcai Régi Zeneakadémia
kamaratermében: egynapos fesztivált rendeztek délelőtti, délutáni és esti koncerttel, a
zeneszerző műveiből összeállított műsorokkal. Magam a három esemény közül a matinén,
Ránki Fülöp hangversenyén lehettem jelen, amelyet, az igazat megvallva, akkor is
meghallgattam volna, ha nem a Liszt-nap keretében zajlik, sőt bármilyen műsor alkalmas lett
volna arra, hogy a húszesztendős művész fellépésére vonzzon. Ránki Fülöpöt korábban is
hallottam már, tehetségének dimenzióira azonban szinte pontosan egy évvel ezelőtt, Messiaen
Des canyons aux étoiles című kompozíciójának Rácz Zoltán vezényelte, zeneakadémiai
előadásán eszméltem rá. Az egész estét betöltő mű a Concerto Budapest és az UMZE
Kamaraegyüttes közös hangversenyén hangzott fel, a darabban szereplő, versenymű
nehézségű zongoraszólam gazdája Ránki Fülöp volt, aki nemcsak a játszanivaló technikai
nehézségét győzte magától értődő fölénnyel, de a mű zeneiségével is olyan természetesen és
egyszersmind kitárulkozó szuggesztivitással azonosult, amely lenyűgözte a jelenlévőt. Ott és
akkor őt hallgatva rendkívüli tehetségű muzsikust ismerhettem meg, olyat, akinek hangszeres
rátermettsége, szuggesztivitása, elhivatottsága csak a hetvenes évek nagy magyar triászáéhoz
hasonlítható. Ha az ember ilyen élmény részese, ezt követően természetesen keresi az újabb
találkozás lehetőségét.

Ránki Fülöp a matiné műsorát jelentős részben Liszt kései terméséből válogatta. Jelentős
részben, mert a megszólaltatott művek többsége az idős zeneszerző műhelyéből került ki –
Epithalam (1872); Sancta Dorothea (1877); Récueillement (1877); Pater noster a Rosarióhoz
Dukay Barnabás átiratában (1879); Schlaflos! Frage und Antwort (1883); Négy elfelejtett keringő
(1881–84); En rêve (1885) –, de a többi alkotás is a zeneszerző érett korszakát képviselte: Les
morts (1859), a La notte (1866). Az 1849/50-es keletkezésű Consolations-sorozat nem tartozik
ugyan a kései Liszt-művek korpuszához, transzcendens áhítatával azonban azt előlegezi.
Ilyenformán a teljes műsor egyetlen összefüggő zenei egységként volt értelmezhető (Ránki az
általa írt bevezetőben jelezte is, hogy a művekből kompozíciót kívánt létrehozni), s ezt a
homogeneitás-érzetet a művész tovább fokozta azzal, hogy a mintegy másfél órás válogatást
szünet nélkül, egyvégtében adta elő, a közönséget arra kérve, hogy az egyes művek után ne,
csak az esemény legvégén tapsoljon.

Különleges légkör alakult ki így. Elsősorban persze azért, mert a művek maradéktalanul illettek
egymáshoz: legtöbbjükben közös volt a gondolatok súlya, a komolyság, a befelé forduló,
elmélkedő karakter, az emelkedettség, a spiritualitás, sőt az istenkereső magatartás zenei
megnyilvánulása. Mindez korántsem mellékes, sőt nagyon fontos: azt jelzi, hogy aki a műsort
összeállította, érti Lisztet, tudja, mit mivel érdemes társítani, hogy a megszólalásmódok ne
oltsák ki egymást (ebbe a válogatásba például nagy hiba lett volna beleilleszteni egy Magyar
rapszódiát). A döntő azonban ezúttal nem a mit, hanem a hogyan kérdése. Ránki Fülöp igazi,
méltó Liszt-játékos. Ilyenből nagyon kevés akad a világon. Azért van ez így, mert két olyan
tényezőnek kell együtt megjelennie, amely ritkán találkozik, szinte taszítja egymást: az egyik a
diadalmasan tökéletes hangszeres technika, amely nem ismer nehézséget (de – vigyázat! –
nem is hivalkodik), a másik a gondolkodás- és kifejezésmódnak az a fajta mélysége és
koncentráltsága, amely csak akkor születhet meg, ha az előadó világnézeti közösséget is vállal
a megszólaló darabokkal és szerzőjükkel. Ez a kettő így, együtt csak igen ritkán valósul meg.
(Nem akarom most provokatív módon hosszan sorolni azokat, akiket a világ rendszeresen
ünnepel vagy ünnepelt a múltban Liszt élvonalbeli előadójaként, magam azonban úgy vélem,
hogy ha komolyan vesszük a dolgokat, a szóban forgó művészek soha, egy percig sem voltak
igazi Liszt-játékosok.) Egy a lényeg: mostantól számomra Ránki Fülöp a legméltóbb Lisztelőadók
egyike.

Zongorajátéka ezen a délelőttön tökéletesnek volt mondható. Egyetlen hang sem akadt, amely
felé ne fordult volna a legteljesebb figyelemmel és odaadással, maradéktalan hitellel volt képes
lelket lehelni a legszikárabb egyszólamú balkéz-dallamokba is, miközben győzedelmesen uralta
a legbriliánsabb technikájú vagy épp szimfonikus szakaszokat. Ujjai alatt a faktúra plasztikus, a
szólamok tisztán kihallhatók, billentése a magasban kristályosan cseng, a mélyben ércesen
zeng. Állóképessége imponáló, a hangszeren mindent tud, ami ezekhez a művekhez kell (és
van-e a zongorairodalomnak ennél nehezebb fejezete?), ám ez a tudás nem ismeri az
erőfeszítést: magától értődően hat. Ez az a pont, amely megnyitja a lehetőséget a
spiritualizálódás felé. Aki legyőzte a gravitációt, képessé válik a repülésre. Ránki Fülöp az
egész hangversenyt emelkedett és végsőkig koncentrált lelkiállapotban játszotta végig, s ettől
az atmoszféra szertartásszerűvé vált és telítődött misztikummal. Újra és újra azt éreztem, a kis
termet zsúfolásig megtöltő közönség szerencsés tagjaként szellemidézés részese vagyok, a
szó legnemesebb értelmében. Mert méltó módon hívták és szólították, Liszt, a zenetörténet
egyik nagy szelleme ezen a délelőttön az általa megalkotott hangokban valóban megjelent
előttünk.

Tallián Tibor könyvének bemutatója
2015.11.19

2015. november 19-én a Balassi Könyvkiadóval együtt egy olyan új könyvet mutatunk be, mely a 19. századi magyar zenetörténet alapvető irodalmához tartozik. A Magyar Nemzeti Színház első számú szopránénekesnőjének, a Pesti Magyar Színház szólistájának és nyugat-európai színházak ünnepelt primadonnájának életpályája mögött a reformkori Magyarország kibontakozó zeneéletének izgalmas eseményeit követhetjük nyomon a Zeneakadémia professzorának, volt tanszakvezetőjének  lebilincselő leírásában.

Három különleges koncerttel ünnepeltük Liszt Ferenc születésnapját
2015.10.21

Évek óta hagyomány a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban, hogy Liszt Ferenc születésnapjához, október 22-éhez legközelebb eső szombati napon nemcsak matinékoncertet, hanem egy délutáni és esti koncertet is rendezünk a zeneszerző tiszteletére. Idén erre október 17-én szombaton került sor: három szép koncertet hallgathattak az érdeklődők, mindhárom esetben kizárólag Liszt műveiből állt össze a műsor.

 

Délelőtt a Zeneakadémia zongora szakának tehetséges hallgatója, ugyanakkor már világjáró művész, Ránki Fülöp játszott egy nagyon mély, filozofikus tartalmú műsort, mely inkább elmélkedés volt, mint hagyományos felépítésű koncert. A hangverseny iránt különösen nagy volt az érdeklődés, a Kamaraterem teljesen megtelt közönséggel.

Délután a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus lépett fel változatos hangszerösszeállítású műveket előadó kamaraművészekkel (hárfa, cselló, zongora, brácsa, hegedű). A színes műsorban elhangzottak alig ismert alkotások is (pl. Heilige Nacht). A művészek a műsort Liszt szakrális kórusműveiből, dalaiból, kamaraműveiből állították össze.

 

Este pedig a Zeneakadémia Liszt díjas zongoraművész-tanára, Farkas Gábor játszott Liszt zongoraműveket, amelyek nagy része kötődött a mester itáliai élményeihez. Az elvarázsoló, szenvedélyes és meghitt muzsikálás a születésnapi ünnepség méltó kicsengése volt, melyet a közönség lelkes tapssal, emelkedett hangulatban köszönt meg.


Új szerzemény: Lisztet ábrázoló plakett került a múzeum tulajdonába
2015.10.15

Örömmel értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Zeneakadémia alapítványának támogatásával sikerült megvásárolni egy különleges, Lisztet ábrázoló plakettet, mely ezentúl látható lesz a Liszt Ferenc Emlékmúzeum állandó kiállításán. A plakett Lauchhammerben, öntödében készült, német származású, valószínűleg 1900 körül készülhetett, de az sem kizárt, hogy pár évtizeddel korábbi. Anyaga bronzírozott öntöttvas, és több is készült belőle. Ez a példány Tura János szabómester hagyatékából származik, aki Budapesten élt. A plakettet Élő Györgytől vásároltuk.

Sikeres volt a Mosonyi Mihály tiszteletére rendezett emléknap a Liszt Múzeumban
2015.10.08

2015. október 3-án szombaton egész napos ünnepséget rendezett a Liszt Kutatóközpont Mosonyi Mihály zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. A délelőtti matinékoncerten Mosonyi Mihály és a szintén 200 éve született Robert Volkmann, a Zeneakadémia első összhangzattan és ellenpont tanára kamaraművei közül néhány került előadásra, a délutáni tudományos ülésszakon előadások hangzottak el Mosonyi Mihály műveiről, személyiségéről, koráról, este pedig Mosonyi és Liszt műveiből adott koncertet Kassai István és a Festetics vonósnégyes. A koncertek és az előadások iránt nagy volt az érdeklődés, jó hangulatban telt az emléknap.

A tudományos ülésszakot a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Domokos Zsuzsanna szervezte, a konferencia a Kutatóközpont és Kutatókönyvtár munkatársainak részvételével, és meghívott előadók közreműködésével zajlott.

Először került sor olyan alkalomra, amelyen a Liszt Kutatóközpont több generációjának képviselői – tapasztaltabb kutatók és pályakezdő fiatalok – egymás után felszólalhattak, bemutatva a Liszt Kutatóközpont sokrétű, nemcsak Lisztre kiterjedő tudományos munkáját. Az ülésszakot Eckhardt Mária, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont alapító igazgatója vezette és moderálta. A Zeneakadémia Kutatókönyvtárának munkatársai szintén értékes előadásokkal járultak hozzá a nap sikeréhez, mutatva a közönségnek, hogy a könyvtár és a múzeum szoros együttműködésben dolgozik, jó kapcsolatot ápolnak egymással.

A koncerteken ritkán játszott, különleges kompozíciók hangzottak el Mosonyi műveiből, méltó emléket állítva a zeneszerzőnek és közvetlen kortársainak. Az esti koncerten elhangzott a-moll vonósnégyes felvétel előtt áll, a Festetics kvartett előadásában már három Mosonyi mű került rögzítésre. A délelőtti koncerten pedig többek között az első magyar dalciklust hallottuk, illetve a híres Ünnepi zenét zongora négykezes változatban, melyben Mosonyi a Szózatot dolgozta fel. A délelőtti koncert műsorát Elek Szilvia művésznő állította össze, és zongoraművészként is végig jelen volt a különböző műfajú kompozíciók előadásakor.

 

 

Mosonyi emléknap a Liszt Múzeumban
2015.10.03

Október 3-án a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Mosonyi Mihály emlékének tiszteleg. A 200 éve, 1815. szeptember másodikán született jeles zeneszerző és zenei publicista Liszt Ferenc egyik legkedvesebb magyarországi barátja volt.

A délelőtt 11 órakor kezdődő hangversenyen Mosonyi kamaraművei: triók, dalok, zongoraművek szólalnak meg Elek Szilvia, Kun Ágnes, Horváth Anikó és további közreműködők segítségével.

14 órakor tudományos ülésszakon vehetnek részt az érdeklődők, amelyen a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai és néhány jeles Liszt- és Mosonyi-kutató vendég tart rövid előadást, felvillantva a sokoldalú zeneszerző tevékenységének egy-egy oldalát.

Az emléknap 19 órakor Kassai István és a Festetics vonósnégyes koncertjével zárul, amelynek műsorát Liszt és Mosonyi művekből állították össze az előadók.

A két hangverseny és a konferencia részletes műsora a Liszt Múzeum honlapján olvasható. A konferencia látogatása ingyenes, a hangversenyekre a múzeumban lehet jegyet igényelni. Kedves vendégeinket szeretettel várjuk.

 

Online is elérhető a Liszt Múzeum munkatársai által készített múzeumpedagógiai játék
2015.09.03

Örömmel értesítjük vendégeinket, hogy a Liszt Múzeum munkatársai által készített interaktív múzeumpedagógiai játék (melynek neve Château d’Amour, vagyis a Szerelem Kastélya) már a múzeum honlapjáról is elérhető, közvetlenül a főoldalról, a bal oldali menüsávból (a Virtuális túra alatt).

A játék eddig a múzeum érintőképernyős gépén volt csak kipróbálható, de most már online is játszhat vele bárki, korosztálytól függetlenül. Témájában és címében a Liszt Ferenc Emlékmúzeum jelenlegi időszaki kiállításához (A Don Sanche-tól a Via Crucisig - Liszt Ferenc európai útja Párizstól Budapestig) kapcsolódik, mely Liszt Ferenc egyetlen befejezett operáját (Don Sanche ou le château d'amour – Don Sanche avagy a szerelem kastélya) mutatja be elsőként. A játékosok varázskastélyban segíthetnek eligazodni egy ifjú lovagnak, akinek célja megtalálni a szép királylányt. Ehhez azonban minden teremben kérdésekre kell válaszolni, melyek Liszt Ferenchez, a múzeum gyűjteményéhez és főleg az újonnan nyílt időszaki kiállítás tematikájához kapcsolódnak. A múzeumi érintőképernyő felületén ujjal, a honlapról indított játékban pedig kurzorral bizonyos pontokat megérintve egyes tárgyak, élőlények mozogni kezdenek.

A játék elindítása:
1.    Először kattintson a múzeum főoldalának bal oldali menüsávjában megtalálható kastély ikonra vagy a Château d’Amour feliratra.
2.    Ezután egy kastély-rajz jelenik meg, amire ismét kattintani kell egyet.
3.    A következő képen látható kis lovag (=a játékos) a kurzor mozgatására leszáll a lováról és bemegy a kastélyba.
4.    A kastélyban egy ruhatáros páncél fogadja a lovagot – a kurzorral meg kell érinteni, ezzel mozgásba lendül, és közli a játékszabályokat.
5.    Ezek után már csak a játékszabályokat követve kell végigmenni a kastély termein, válaszolni a kérdésekre és közben kipróbálni az animált figurák mozgását.

Jó szórakozást kívánunk!

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai

Ünnepi nyitva tartás
2015.08.15

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum nyitva tartása az alábbiak szerint alakul:

augusztus 20. zárva,

augusztus 21. nyitva

augusztus 22. nyitva

augusztus 23. zárva

Újabb Liszt honlapok kapcsolódnak egymáshoz
2015.07.29

Örömmel értesítjük kedves olvasóinkat, hogy a Raidingi Liszt emlékház honlapján megjelent a budapesti Liszt Múzeum munkatársainak látogatásáról szóló beszámoló, amely a két intézmény együttműködésének kezdetét jelenti. Újdonság, hogy mindkét múzeum honlapjáról közvetlenül elérhető a másik emlékhely weblapjának nyitóoldala.

Nyitva tartás július 11-én, szombaton
2015.07.04

A Liszt Múzeum szombaton, július 11-én, technikai okok miatt csak 9 – 14 óráig tart nyitva.

Matinékoncert - Nyári szünet
2015.07.02

MATINÉKONCERT— NYÁRI SZÜNET

Legközelebbi matinékoncert: 2015. szeptember 5.

Sveda Brigitta és Perényi Benjámin - zongora

 

Balázs János zongoraművész múzeumpedagógiai előadása
2015.06.23

Június 26-án 11:00-12:00 közt a Liszt Múzeum Kamaratermében Balázs János zongoraművész interaktív múzeumpedagógiai előadást tart, melyre elsősorban gyerekeket, de felnőtteket is szeretettel vár. A foglalkozás alatt a zongorát mint hangszert ismerhetik meg az érdeklődők, Balázs János ismert és kevéssé ismert zeneműveket szólaltat meg a zongorán, érzékeltetve a hangszer sokszínűségét.

Belépőjegy mindenkinek: 600 Ft.

Nyitva tartás a Múzeumok Éjszakáján
2015.06.18

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeumok Éjszakáján (június 20.) a Liszt Ferenc Emlékmúzeum a szokásostól eltérő időben tart nyitva: 15:30-00:00 közt. 15:30 előtt a Liszt Múzeum zárva tart.

Raidingi tanulmányút – együttműködés indul a Liszt Múzeumok közt
2015.06.17

Meglátogattuk Liszt Ferenc szülőházát Raidingban (magyar nevén Doborjánban), mely jelenleg szintén emlékmúzeum. A budapesti Liszt Múzeum munkatársai közül – két kivétellel – még senki nem járt Raidingban, így mindannyian örülünk annak, hogy ilyen nagy létszámban részt tudtunk venni a kiránduláson. A raidingi Liszt-fesztivál rendezői, Johannes és Eduard Kutrowatz meghívására érkeztünk, akik kedvezményes koncertjegyet biztosítottak a számunkra Aleksandra Mikulska koncertjére. A zongoraművésznő Liszt és Chopin műveket játszott.

A Liszt-házban Dr. Gonda Gábor szívélyesen fogadott bennünket, múzeumban Manfred Fuchs tanár úr, a raidingi Liszt Ferenc Társaság vezetője tartott tárlatvezetést (Franz Liszt Verein Raiding). Végül Liszt szobrához koszorút helyeztünk. A raidingi kollégákkal való személyes találkozás alapja lesz egy később kibontakozó együttműködésnek a hazai és külföldi Liszt-emlékhelyek közt.


Már kaphatók a Múzeumok éjszakája karszalagok
2015.06.10

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy június 11-én megkezdjük a Múzeumok éjszakájára szóló karszalagok árusítását. Felnőtt karszalag 1500 Ft., gyerekeknek (6-18 éves korig) 600 Ft.

Szombati nyitva tartás
2015.06.06

A Liszt Múzeum szombaton, június 13-án, technikai okok miatt csak 9 – 13 óráig tart nyitva.

 

Sikeres múzeumpedagógiai foglalkozások a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban
2015.06.04

Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több diákcsoport veszi igénybe a Liszt Ferenc Emlékmúzeum változatos múzeumpedagógiai foglalkozásait; ilyen intenzív érdeklődésre korábban soha nem volt példa. Budapesti és vidéki iskolák mindenféle korosztályú tanulói látogatnak el hozzánk, általános iskolások és gimnazisták is. Nemsokára fogadhatjuk a pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola diákjait, akiket zenés-táncos játékokkal várunk. Május 6-án a Móricz Zsigmond Gimnázium tanulóinak tartottunk interaktív foglalkozást, mely három különböző helyszínen zajlott a Régi Zeneakadémia épületén belül, zenehallgatással, improvizációs gyakorlatokkal és a múzeum anyagára adaptált activity játékkal. Mindennél jobban mutatja a program sikerét, hogy ugyanebből az iskolából egy másik osztály is eljött hozzánk június 3-án, akik különösen nagy lelkesedéssel, élénk figyelemmel és vidámsággal vettek részt a játékokban.


Szeretettel várjuk továbbra is az érdeklődő gyerekeket minden korosztályból múzeumpedagógiai foglalkozásokra. Az ilyen alkalmak mindig interaktív tárlatvezetéssel kezdődnek és játékokkal folytatódnak, a látogató diákcsoport korosztályának és igényeinek megfelelően. Nyári táborokat, intenzív, több órás programot is tudunk szervezni a múzeum nyitvatartási idejében. Nemcsak tanárok és iskolák, hanem szülők is hozhatnak hozzánk gyerekeket foglalkozásra. A nagyobbaknak a fent említett játékokon kívül Liszt életéhez, zenéjéhez és a múzeumhoz kötődő ismeretterjesztő előadásokat tudunk tartani, a kisebbeket csörgő-zörgő hangszerekkel, memóriajátékkal, kincskereséssel, színezőkkel várjuk.


A múzeumlátogatás, tárlatvezetés (kb. 30-40 perc) és foglalkozás (kb. egy óra) ára:
1000 Ft/fő
A múzeumlátogatás, tárlatvezetéssel (foglalkozás nélkül):
600 Ft/fő
Több órás foglalkozások ára megegyezés szerint.

A foglalkozásokra jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:
E-mail: info@lisztmuseum.hu
Telefon: 342-7320

Megnyílt "A Don Sanche-tól a Via Crucisig" c. új időszakos kiállításunk
2015.05.29

Sikeres ünnepség keretében megnyílt "A Don Sanche-tól a Via Crucisig" c. új időszakos kiállításunk. A kiállítás összefoglalóját itt olvashatják.

A Don Sanche-tól a Via Crucisig - új időszakos kiállítás megnyitója
2015.05.22

Rendkívüli zárva tartás
2015.05.04

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy május 15-én a múzeum technikai okok miatt zárva tart. Május 18-19-én a múzeum középső termében restaurálási munkálatok fognak zajlani, az állandó kiállítást kedvezményesen látogathatják. A Képzőművészek Liszt életében című időszaki kiállításunkat május 11-éig lehet megtekinteni.

Nyitva tartás az ünnepek alatt
2015.04.29

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a múzeum május 1-jén, pénteken zárva tart. Május 2-án, szombaton szokásos nyitva tartás szerint várjuk Önöket.

Hamarosan új időszaki kiállítás nyílik
2015.04.22

2015. május 22-én új időszaki kiállítás nyílik a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban "A Don Sanche-tól a Via Crucisig. Liszt Ferenc európai útja Párizstól Budapestig" címmel. A kiállítás tematikája Lisztnek az opera műfaj iránti életre szóló érdeklődését járja körbe  az első, gyerekkori operától kezdve a weimari operabemutatókon és operaátiratokon át az oratórium műfajának egyéni megújításáig.  A magyar-francia együttműködéssel létrejövő kiállítás francia kurátor munkatársa Nicolas Dufetel Liszt-kutató, a magyar részt Domokos Zsuzsanna és munkatársai állítják össze. A kiállítást a budapesti Francia Intézet támogatja. A kiállítás magyar anyagához ezúttal több párizsi közgyűjtemény (Opera, Bibliothéque Nationale, Archive) és a Klassik Stiftung Weimar Goethe-Schiller Archívuma, illetve a weimari Liszt-ház gyűjteménye küld digitális másolatot, saját anyagunkat pedig számos magyar közgyűjteménytől kölcsönzött műtárgy gazdagítja.

Nyitva tartás az ünnepek alatt
2015.04.03

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum az alábbiak szerint tart nyitva:

április 4. szombat - nyitva

április 5. vasárnap - zárva

április 6. hétfő - zárva

Marouan és Yanis Benabdallah közös koncertje
2015.03.27

Március 21-én nagy érdeklődés övezte a Frankofón fesztivál keretében szervezett második rendezvényünket is, melyen Marouan és Yanis Benabdallah adott közös koncertet francia zeneszerzők, Liszt és Kodály dalaiból, valamint Liszt szóló zongoraműveiből.

A koncert szervezésében részt vett a budapesti Francia Intézet és a Nemzetközi Lisztománia Egyesület. A magyar-marokkói származású, francia állampolgárságú testvérpáros nemcsak előadásuk magas színvonalával bűvölte el a közönséget,  hanem kedves személyiségükkel is. A családias hangulatú koncertet a közönség hosszú vastapssal köszönte meg. A koncertet meghallgatta az a 40 fős francia csoport is, amely egy hétig Budapesten járt a Liszt emlékhelyeket felkeresve a Nemzetközi Lisztománia Egyesület szervezésében.

Bővült az adatbázisunk
2015.03.18

Örömmel értesítjük kedves Olvasóinkat, hogy adatbázisunk új állománycsoportokkal bővült, valamint tartalmában is egységesebbé vált.

A 2011-es Liszt év után létrehozott adatbázisunk a mostani feltöltéssel együtt továbbra is a Liszt Ferenc munkásságát és hagyatékát kutatók munkáját segíti. A leírások is egységesebbek, szakszerűbbek lettek, de ezt a javító-bővítő munkát a jövőben is folyamatosan végezzük.

Célunk, hogy a közeljövőben aggregált közös keresőfelülethez csatlakozzunk, ezzel sokkal szélesebb körhöz kerülne el a nálunk őrzött értékes állomány leírása, digitális fényképe.

Az adatbázisunk a weblapunk bal oldali "Múzeumi állomány" linkjén és itt érhető el.

 

Múzeumi állomány

Cyprien Katsaris a budapesti Liszt Múzeumban
2015.03.11

Interjú a múzeum terveiről
2015.03.04

A Hatoscsatorna a Terézvárosi Magazin számára nemrégiben interjút készített a múzeum igazgatónőjével, aki a múzeum rövid- és hosszútávú terveiről beszélt. Az interjú videója itt látható.

Cyprian Katsaris estjére jegyek korlátozott számban
2015.02.12

Kedves közönségünk, a francia zongoraművész estjére még korlátozott számban válthatnak jegyet, 800 forintos egységáron.

 

1%
2015.02.11

 

Kedves közönségünk!

Kérjük adója 1%-ával támogassa a Liszt Múzeum Alapítványt.

Adószámunk:   18060786-1-49

Támogatásukat előre is köszönjük.

Liszt mellszobrot avattak az írországi Cork városában
2015.01.21

Gerő Katalin alkotását a corki School of Music, Fleischmann Könyvtárában állították fel.

 

A szobor első felállítása Varsóban, a Lazienki Királyi Parkban, a bicentenáriumi év alkalmából történt. Szintén 2011-ben Belgrádba, majd 2013-ban a Budapest szívében található Duna Palotába is került egy öntvény.

 

Az írországi ünnepségen közreműködött Szilasi Dávid (17), aki nagy sikert aratott érett Liszt-interpretációjával.

Felkerült a Wagner kiállítás virtuális változata.
2015.01.19

Örömmel értesítjük kedves olvasóinkat, hogy honlapunkra felkerült a 2013-as időszaki kiállításunk – Wagner és magyar barátai – virtuális változata.

A kiállítást itt tekinthetik meg.

Liszt Társaság koncertjei 2015 elején
2015.01.12

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy ebben az évben is folytatódnak a Liszt Ferenc Társaság koncertjei, melyekre a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban is lehet jegyet vásárolni.


Időpontok, tematika:
2015. január 21. – Liszt, a kamaramuzsikus
2015. február 18. – Liszt, a dal poliglott mestere
2015. március 18. – Liszt és a kórusmuzsika


Részletes programot megtalálják a Liszt Társaság honlapján, mely a múzeum honlapjáról is elérhető (a főoldalról, bal oldalt legalul), vagy az alábbi linken keresztül: http://www.lisztsociety.hu/budapest.htm

A kései Liszt - Zétényi Tamás előadása és a Doktori Iskola hallgatóinak koncertje
2014.12.18

2014. december 18-án, csütörtökön, 19:00-kor a Régi ZAK Kamaratermében koncerttel egybekötött előadást hallgathatnak az érdeklődők.

Az estén a XIX. század talán legszebb és legmegrázóbb kamarazenéi hangzanak el visszatekintésről, szorongásról és elmúlásról. Zétényi Tamás előadásával igyekszik megközelíteni ezeket a komponálásuk után szinte egyből elfeledett remekműveket, amelyek ezután a Doktori Iskola hallgatóinak előadásában csendülnek fel.

Műsor:
Liszt: Angélus! Prière aux anges gardiens (vonósnégyes)
Liszt: Romance oubliée (cselló, zongora)
Liszt: Die Zelle in Nonnenwerth (Elegie) (cselló, zongora)
Liszt: Élégie No. 1 (cselló, zongora, hárfa, harmónium)
Liszt: Élégie No. 2 (cselló, zongora)
SZÜNET
Liszt: Nuages gris (Trübe Wolken) (zongora)
Liszt: Schlaflos, Frage und Antwort (zongora)
Liszt: Unstern: sinistre, disastro (zongora)
Liszt: La lugubre gondola I (zongora)
Liszt: La lugubre gondola II (cselló, zongora)
Liszt: Liszt R. W. – Venezia
Liszt: Am Grabe Richard Wagners (vonósnégyes, hárfa)
Közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneakadémia doktorandusz hallgatói:: Zétényi Tamás (gordonka); Fejérvári Zoltán (zongora); Razvaljajeva Anasztázia (hárfa); Pétery Dóra (harmónium); Sándor László, Baksai Réka (hegedű); Tornyai Péter (brácsa)
A belépés díjtalan a terem befogadóképességének határáig.
Nyitva tartás az ünnepek alatt
2014.12.12

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy múzeumunk az ünnepek alatt az alábbi nyitva tartási rendet követi:

 

Decemberben:

22-23-án nyitva

24-26-án zárva

27-én nyitva

28-án zárva

29-30-án nyitva

31-én zárva

 

Januárban:

1-jén zárva

2-ától nyitva a szokásos nyitva tartási rend szerint.

A múzeumpedagógiai előadássorozat beszámolója
2014.11.26

Liszt fesztiválok külföldön
2014.11.25

Idén először ünnepelte Liszt születésnapját a Weimari Hochschule magyar művészekkel együtt, Szokolay Balázsnak köszönhetően, aki mind a weimari, mind a budapesti Zeneakadémia tanára. Így kapta a fesztivál a Liszt meets Liszt címet. Az ő ötlete volt, hogy négynapos fesztivál keretében a német közönség egyúttal magyar zenetörténeti körképet is kaphasson. A szervezésben Szokolay Balázs partnere és művésztársa Thomas Steinhöfel volt.  A Liszt-születésnapot, melyen nemcsak Liszt, de Bartók, Beethoven és Ligeti művek is elhangzottak, régizenei koncertek követték: az Excanto együttes a középkortól kezdődően régebbi korok magyarországi zenéjét szólaltatta meg. Külön koncert adózott a weimari születésű Philipp Emanuel Bachnak, aki épp itt, 300 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Nagy sikert aratott a népzenei koncert is, melynek műsorában az eredeti népzenei számok közé zeneileg szinte folytatólagosan illeszkedtek be a Bartók által készített feldolgozások. A záró koncerten pedig többek között Kodály Zoltán ritkán előadott gordonka-zongoraszonátája csendült fel. A koncertek telt ház előtt, nagy sikerrel zajlottak. Több fellépő művész a négy nap alatt mesterkurzust is tartott, melyet a hallgatók koncertje követett. Kemenes András ezenkívül előadást tartott Philipp Emanuel Bach egyik művéről. Szokolay Balázs és Thomas Steinhöfel nemcsak szervezőként, hanem előadóművészként is fellépett, a magyar művész az ötből négy koncerten hangversenyezett. A születésnapi koncert díszvendége Esterházy Péter volt, aki részleteket olvasott fel a Harmonia Caelestis című művéből. A budapesti Zeneakadémiát két meghívott művésztanár, Halmai Katalin és Kemenes András, valamint a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatónője, Domokos Zsuzsanna képviselte, aki négy koncerten vállalt moderátor szerepet.
A fesztivál résztvevői Halmai Katalin, Baráti Kristóf, Várdai István, Szokolay Balázs, Lajkó István, Lydia Rinecker, Villányi Dániel, Thomas Steinhöfel, Kállay Katalin, Kállay Ágnes, Kállay Gábor, Győr István, Kemenes András, Szokolay Dongó Balázs, Agod Aliz, Fenyő László, Esterházy Péter és Domokos Zsuzsanna voltak.

 

A weimari fesztiválon kívül a születésnap körüli időszakban hagyományosan Raiding is tisztelgett Liszt emléke előtt, ezen kívül még tart a Liszt-fesztivál Albanóban, valamint  Tivoliban, a Villa d’Estében, ahol a koncertek nagyobb időközökben követik egymást. Ez utóbbi fesztiválokra is felhívjuk a figyelmüket.

 

 

 

Cyprien Katsaris koncert a Régi Zeneakadémián
2014.10.31

Örömmel tudatjuk, hogy 2015. március 7-én este 7 órakor a  Régi Zeneakadémia kamaratermében Cyprien Katsaris zongoraművész ad hangversenyt Liszt tiszteletére, a múzeumunk javára. A hangversenyt a Budapesti Francia Intézet támogatja. A hangverseny egyben a tavasszal megrendezendő Francophonie Fesztivál programja. Részleteket később tudunk közölni.

Értesítés zárva tartásról
2014.10.30

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum 2014. november 1-én, szombaton zárva tart.

Sikeresen zajlott a Liszt-születésnap
2014.10.22

2014. október 18-án, Liszt Ferenc közelgő születésnapja alkalmából a hagyományokhoz híven három hangversenyből álló Liszt-napot szerveztünk.

A délelőtti koncertet a Zeneakadémia zongora tanszakának két kiemelkedően tehetséges hallgatója, Váradi László és Kovács Gergely adták olyan műveket játszva, amelyek Liszt egykori repertoárján is gyakran szerepeltek. A koncert záró számaként pedig szerzői négykezes változatban adták elő a Rákóczi Indulót, amely Liszt szinte összes magyarországi koncertjén elhangzott.

A délutáni koncert is különlegességet tartogatott a közönség számára: a Zeneakadémia népzene tanszéke és Balog József zongoraművész Liszt Ferenc magyar rapszódiáit és azok népzenei, népies műzene ihletésű forrásanyagát mutatták be.

Az esti koncerten pedig Nagy Péter zongoraművész tisztelgett a múzeum és Liszt emléke előtt: műsorán Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn műveket hallhattunk, amelyeket Liszt maga is játszott, illetve átiratot készített belőlük. Végül az időskori Liszt portréja is megelevenedett a művész hivatott tolmácsolásában a Magyar Történelmi Arcképsorozatból válogatott művekkel.
Mindhárom koncert nagyon jól sikerült, a vendégek elégedetten távoztak a színvonalas koncertélményeknek köszönhetően.

 

LISZT NAP - születésnapi hangversenyek
2014.10.18

Értesítés szombati nyitva tartásról
2014.10.18

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Múzeum október 18-án, szombaton 19 óráig tart nyitva.

Értesítés zárva tartásról
2014.10.18

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum 2014 október 23-án zárva tart.

Egressy Béni vándorkiállítás nyílt a Régi Zeneakadémián
2014.10.03

Örömmel értesítjük kedves látogatóinkat, hogy kölcsönbe kaptunk egy tizenegy tablóból álló  vándorkiállítást, amely Egressy Béni születésének 200. évfordulója alkalmából készült. Sziklavári Károly munkája a Régi Zeneakadémia lépcsőházában tekinthető meg. A kiállítás nyomon követi a zeneszerző életútját a gyermekkortól haláláig, részletesen kitérve a zeneszerzői pálya különféle állomásaira, s ugyanúgy az életműben kulcsszerepet játszó műfajokra, továbbá Egressynek a jelentős pályatársaihoz - zeneszerzőkhöz, írókhoz, költőkhöz - fűződő személyes és/vagy szellemi kapcsolatára is. Utóbbiakat illetően, magától értetődően, kiemelt helyet kapott Egressy és Erkel alkotói együttműködésének  bemutatása, de hasonlóképpen viszonylag részletesen kitér Liszt és Egressy kapcsolatára is. A plakátkiállítás október 20-ig tekinthető meg.

 

 

Múzeumpedagógiai előadássorozat
2014.10.02

Kiegészítő anyagok tableten a Képzőművészek Liszt életében című időszaki kiállításhoz
2014.08.29

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy tabletek kölcsönözhetők a múzeumban, melyeken a Képzőművészek Liszt életében című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó kiegészítő anyagok találhatók (képek, zenék, levélrészletek). A tabletek ingyenesen használhatók, s a múzeumi munkatársak segítenek a kezelésükben.

6. Esztergomi Liszt Hét 2014.
2014.08.24

Értesítés szombati nyitva tartásról
2014.07.02

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy 2014. július 5-én, szombaton a Múzeum 9-től 13:30-ig tart nyitva.

Megértésüket köszönjük.

A Liszt Múzeum újabb elismerése
2014.06.25

A Los Angeles-i Collegium Corvinum, a Magyar Művészek, Tudósok és Értelmiségiek Köre idén másodszor tisztelte meg a Liszt Ferenc Emlékmúzeum tevékenységének eredményeit az általuk alapított Ezüst Holló Érdem Érem kitüntetéssel. A Mátyás király címerét hordozó éremmel azokat a művészeket és tudósokat tüntetik ki, akik a megítélésük szerint sokat tesznek a magyar kultúra terjesztéséért itthon és külföldön. Korábban a múzeum alapító igazgatónőjének adták át Los Angelesben ezt a kitüntetést, idén pedig a jelenlegi igazgatónőt, Dr.  Domokos Zsuzsannát tüntették ki, akinek Dr. Vígh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora adta át a díjat június 21-én a Zeneakadémia tanévzáró ünnepélyén. Nagyon megtisztelve érezzük magunkat, és a bizalmat megköszönve továbbra is igyekszünk Liszt szellemiségét követve végezni feladatainkat.

 

Sikeres Múzeumok Éjszakája
2014.06.22

Gazdag programmal, sikeresen zárult múzeumunkban a már hagyományossá vált nyári Múzeumok Éjszakája. Sokan voltak kíváncsiak Liszt Ferenc egykori lakására, a koncertekre, a kiállításokra és sokan nálunk vásárolták meg az egész estére érvényes karszalagjaikat is, melyet külön köszönünk!

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány kép az estéről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyitva tartás június 21-én
2014.06.17

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy 2014 június 21-én a Múzeumok Éjszakáján délelőtt zárva vagyunk. Nyitás 15.30-kor. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Múzeumok éjszakája-2014 karszalagok kaphatók
2014.06.14

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy június 14-én megkezdjük a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagok árusítását. Felnőtt jegy: 1500 Ft, diákoknak (6-18 év) 600 Ft. A helyszínen megtalálják a Fidelio ingyenes különszámát.

Kérjük, kísérje figyelemmel a Mozaik Múzeumtúra program különleges lehetőségét ITT!

 

Raidingi tanulmányút – együttműködés indul a Liszt Múzeumok közt
2014.06.14

Június 14-én meglátogattuk Liszt Ferenc szülőházát Raidingban (magyar nevén Doborjánban), mely jelenleg szintén emlékmúzeum.  A budapesti Liszt Múzeum munkatársai közül – két kivétellel – még senki nem járt Raidingban, így mindannyian örülünk annak, hogy ilyen nagy létszámban részt tudtunk venni a kiránduláson. Kiemelt, szívélyes fogadtatásban részesültünk, matinékoncertet hallgathattunk és tárlatvezetés keretében tekinthettük meg az állandó kiállítást, majd Liszt szobrához koszorút helyeztünk. A raidingi kollégákkal való személyes találkozás alapja lesz egy később kibontakozó együttműködésnek a hazai és külföldi Liszt-emlékhelyek közt.

Értesítés zárva tartásról
2014.06.05

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum június 8-án és 9-én zárva tart.

MúzeumCafé Plakátvadászat 2014
2014.06.03

Megkezdődött a MúzeumCafé és több magyar múzeum közös nyereményjátéka!


Több múzeum=több fotó és válasz= több esély!

1. Keresse a Budapesten 11, vidéken 27 kiállítótérben elhelyezett plakátokat június 3-21. között!

2. Készítsen magáról fényképet a plakát előtt!

3. Keresse meg a múzeumhoz tartozó kérdést és küldje el a választ a fényképpel együtt a MúzeumCafénak!

 

A résztvevők között múzeumi belépőket, katalógust, a fődíjat pedig a legtöbb fotót és helyes választ beküldők

között sorsolják ki.


Részletek és teljes nyereménylista: www.facebook.com/muzeumcafe

 

A nyeremény Múzeumunkban:  2 db 2 személyes belépő a LIszt Ferenc Emlékmúzeumba.

 


 

Lajkó István zongorahangversenye - magyarországi bemutató
2014.05.31

Szeretnénk felhívni a figyelmüket az alábbi, számunkra kiemelkedő jelentőségű koncertre. A Liszt Múzeum egyik legértékesebb zenei kéziratának bemutatóját hallhatják, Liszt Faust szimfóniájának Carl Tausig által készített, a zeneszerző által átnézett zongora átiratát, amely technikailag és zeneileg is rendkívüli teljesítményt kíván az előadóművésztől. Jegyeket a Zeneakadémia Koncertközpontban tudnak rá vásárolni, 1300 forintos árban, mint a múzeum hangversenyeire.

 

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum új időszaki kiállítása május 20-án 18 órakor nyílik
2014.05.20

Képzőművészek Liszt életében című időszaki kiállítás 2014. május 20-án 18 órakor nyílik a Régi Zeneakadémia Kamaratermében.

Liszt Ferenc rendkívüli érzékenységgel és kreativitással reagált a képzőművészeti alkotásokra. Nemcsak hangulati inspirációt merített a képekből, hanem a zene nyelvére próbálta lefordítani őket. Különböző témájú, stílusú ábrázolásokból születtek kompozíciói, megihlette őt historikus freskó (Kaulbach: Hunok csatája), olajfestmény (Raffaello: Sposalizio) és tollrajz (Zichy Mihály: A bölcsőtől a koporsóig) egyaránt. Liszt Ferenc hitt a különböző művészeti ágak egymást segítő, erősítő szerepében, erről tanúskodnak mai szemmel is lenyűgözően modernnek tűnő „multimediális” ötletei, például a Dante-szimfónia bemutatójára diorámás vetítést tervezett.

A múzeum új tárlata Liszt képzőművészeti ihletésű kompozíciói mellett hangsúlyt fektet Liszt kiállítás-élményeire, a leveleiben és írásaiban előforduló képleírásokra, valamint a képzőművész kortársaihoz fűződő személyes kapcsolataira is.  Liszt itáliai utazásai során eljutott a Vatikáni Múzeumba, a milanói Brerába, a velencei Académie des Beux-Arts képtárába és a firenzei Medici-kápolnába is. Élménybeszámolóiban érzékletesen jellemezte a reneszánsz mesterek festői stílusát, vizsgálta zene és képzőművészet viszonyát. Idős korában átjárt a budapesti lakása szomszédságában lévő Régi Műcsarnok (ma Képzőművészeti Egyetem) tárlataira: Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének bemutatójára (1882) és Verescsagin kiállítására (1883), s ekkortájt ült modellt a fiatal Strobl Alajosnak, aki az Operaház bejáratához tervezett Liszt és Erkel szobrokon dolgozott 1881-1884 közt. Strobl műterme egy épületben volt Liszt lakásával (Régi Zeneakadémia). Az időszaki kiállításon néhány fiatal kortárs képzőművész alkotása is látható lesz, melyek részben Liszt vizuális élményekből merített tapasztalataihoz, részben Liszt személyiségéhez kapcsolódnak. A kiállítók: Antal László, Brückner János, Falvai Mátyás, Lakatos Áron, Piros Boróka, Tillmann Adél Hanna, Varga-Nádas Eszter.

 

Kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban
2014.05.13

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2014 május 15-én 17:30-kor nyílik az a vándorkiállítás, amely 39 olasz és 17 magyar emlékházat mutat be az olasz-magyar év keretében. Örömünkre szolgál, hogy a tablós kiállításon a Liszt Ferenc Emlékmúzeum is szerepel.

 

Ünnepi nyitva tartás
2014.04.14

Értesítjük a kedves érdeklődőket, hogy május 1-jén Múzeumunk zárva tart. Május 2-án és 3-án a szokott nyitva tartás szerint várjuk vendégeinket.

Értesítés zárva tartásról - május 13
2014.04.14

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy május 13-án múzeumunk 12 órától tart nyitva. Megértésüket köszönjük.

Felhívás interaktív múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételre
2014.04.01

A közelmúltban megtartottuk az első múzeumpedagógiai foglalkozásunkat, több mint 50 alsó tagozatos zeneiskolás növendék részvételével. A foglalkozás egyik részében a gyerekek a Múzeum termeiben ismerkedtek Liszt Ferenc utolsó budapesti lakásával, s a benne található hangszerekkel, valamint egyéb érdekességekkel. A tárlatvezetés végén összemérhették tudásukat: néhány kérdésből álló tesztet töltöttek ki, s aki a legtöbb helyes választ adta, a program végén oklevelet és csokit kapott ajándékba. A foglalkozás másik része a Kamarateremben zajlott. A téma a verbunkos zene születése, annak történelmi háttere és műzenei feldolgozásainak összehasonlítása volt. Az előadás interaktív módon zajlott: toborzó dallamokat mutattunk be, korabeli táncábrázolásokat, festményeket vetítettünk a témakörben.

Ezután a gyerekeket bevontuk a közös éneklésbe, majd néhány vállalkozó szellemű kisgyerek leült a zongorához, s a többieket kísérte, akik a kivetítőn olvasható Magasan száll a daru c. dalt tanulták meg, melyet Liszt feldolgozott magyar rapszódiájában. Ezt követően a diákok körbeálltak, s a verbunkoshoz kapcsolódó tánclépéseket tanultak.

A program zárásaként a Zeneakadémia Rendkívüli tehetségek osztályának növendéke, Váradi László játszotta el Liszt Ferenc híres Rákóczi indulóját, a XV. Magyar rapszódiát.

Váradi László

A program a visszajelzések alapján nagyon sikeres volt, ezért meghirdetjük minden érdeklődő zeneiskola számára. Az időpontok és az egyéni igények egyeztetése ügyében a központi email címünkön találnak meg bennünket.

Meghívó Keserű Luca és Szabó Ferenc János előadására
2014.03.28

Amerikai Liszt Társaság Hírlevele
2014.03.11

Örömmel értesítjük kedves olvasóinkat, hogy az Amerikai Liszt Társaság újságjának és honlapjának főszerkesztője, Edward Rath 2013 októberében ellátogatott Budapestre, s részt vett a Zeneakadémia ünnepélyes megnyitóján, majd több alkalommal is tiszteletét tette a Múzeumban. Itt tartózkodása alatt interjút készített Dráfi Kálmán zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanszakvezető tanárával, valamint Eckhardt Máriával, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum alapító igazgatójával és Domokos Zsuzsanna jelenlegi igazgatóval. A főszerkesztő közvetlen hangvételű bevezetőben számol be budapesti utazásáról, amelyben leírja, hogy akárhányszor megérkezik fővárosunkba, megtisztelve érzi magát, hogy Liszt hajdani otthonába látogathat. Ez alkalommal különös élményben volt része, mert Liszt Ferenc születésnapján, Liszt Ferenc zongoráján játszhatott.

A cikkeket teljes terjedelemben elolvashatják az alábbi linkre kattintva:

http://americanlisztsociety.net/newsletters/17LisztNLVol29No2.pdf.

Az Amerikai Liszt Társaság megtisztelt minket azzal, hogy honlapjukra kitették a Múzeum emblémáját, s arra kattintva az amerikai olvasók azonnal a Liszt Múzeum angol nyelvű honlapjának nyitó oldalán találják magukat.

 

Hamarosan a Liszt Múzeum honlapjáról is közvetlenül elérhető lesz az Amerikai Liszt Társaság honlapja.

Megjelent a Wagner katalógus
2014.02.28

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy megjelent a Wagner és magyar barátai című időszaki kiállításunk képekkel gazdagon illusztrált rövid tartalmi összefoglalása, amelyet Múzeumunkban 1200 Ft-ért megvásárolhatnak.

Bemutattuk a Liszt Ferenc Emlékmúzeum új szerzeményeit és kiadványait
2014.02.28

Értesítés zárva tartásról
2014.02.24

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum 2014 február 26-án 15 óráig tart nyitva.

Kiegészítő anyag a Wagner és magyar barátai időszaki kiállításunkhoz
2014.02.04

Keserű Luca A wagneri zenedráma színpadképének átalakulása a századelőn - Adolphe Appia és Márkus László rendezői koncepciói a színházi modernizmus kezdetén című tanulmánya olvasható a Liszt Múzeum érintőképernyős gépen, Szabó Ferenc János által válogatott század eleji Wagner-hangfelvételekkel kiegészítve.

Wagner és magyar barátai időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó kiegészítő anyag került fel a Liszt Múzeum háló-dolgozószobájában található érintőképernyős számítógépre, Keserű Luca művészettörténész és Szabó Ferenc János zongoraművész-zenetörténész munkájának köszönhetően. Keserű Luca tanulmánya XX. század eleji Wagner-előadások színrevitelével, díszleteivel foglalkozik, két kiemelkedő rendező, Adolphe Appia és Márkus László Wagner-értelmezését vizsgálja, akik teljesen átformálták a Wagner által alkalmazott operarendezési felfogást, vizuálisan is érzékeltetve Wagner zenéjének tartalmi üzenetét, gazdag jelentésrétegeit. A színes illusztrációs anyagot (díszlettervek, színpadképekről készült korabeli fotók) kiegészítik század eleji – elsősorban bayreuthi – Wagner-előadásokból vett hangfelvételek, melyeket Szabó Ferenc János válogatott, s tematikusan csoportosított. A látogatók részleteket hallgathatnak például Siegfried Wagner vezénylésével előadott Wagner-operákból (1927), megtudhatják, milyen hangja volt az első Parsifalnak (Hermann Winkelmann) vagy az első budapesti Trisztánnak (Karel Burian). Keserű Luca és Szabó Ferenc János egyaránt doktori kutatást végzett a témában, más megközelítéssel, de hasonló alapossággal tanulmányozva a korszakot és a század eleji Wagner-rendezéseket.
Török Márton és Török Miklós tették lehetővé, hogy az érintőképernyős gépen a látogatók számára is könnyen kezelhető módon megjelenhessen az anyag, kialakították a technikai hátteret és vizuális arculatot. Keserű Luca szövegének angol fordítását Avar Katalin készítette el, Daniel Bennett lektorálta.

Esztergomi Liszt-hét DVD
2014.01.16

A Múzeum pénztárában kapható az 5. Esztergomi Liszt-hétről készült DVD (2012. aug.) a Liszt Társaság kiadásában.

Ünnepi nyitva tartás
2013.12.20

Ünnepi nyitva tartás:

December 24-26-ig zárva
December 27-28 nyitva
December 29 zárva
December 30 nyitva
December 31-2014. január 1. zárva
December 2-tól nyitva

Eredeti Liszt kéziratot vásárolt a Liszt Múzeum Alapítvány
2013.12.20

A Liszt Múzeum Alapítványt nagy megtiszteltetés érte, hiszen két helyről is jelentős mértékű anyagi támogatásban részesült. Dr. Áder János Köztársasági elnök valamint Neszlényi Judith, Kaliforniában élő magyar zongoraművész adományából a Liszt Múzeum Alapítvány Kiss Ferenc antikvárius segítségével a héten hozzájutott egy eredeti Liszt autográfhoz: Schubert Erlkönig című dalából készült zenekari átdolgozásának kéziratához.

Liszt-ritkaságok
2013.12.20

A Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar kiadásában, Gémesi Géza közreadásában, Soós András közreműködésével, a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán nyert támogatással jelentek meg nemrégiben Liszt-ritkaságok a Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményéből: a Faust-szimfónia Gretchen tételének Leopold Alexander Zellner által kamaraegyüttesre készített átirata és Liszt Jeanne d’Arc au bûcher című művének egy mindeddig kiadatlan változata, amely múzeumunk most restaurált piano-orgue-jára készült. A kiadványok bemutatóját a jövő év első hónapjaira tervezzük.

Wagner és Liszt: Szabó Ferenc János és Szabó Balázs interaktív koncert-előadása. 2014 december 14. 18 óra.
2013.12.09

Örömmel értesítjük kedves vendégeinket, hogy a nagy sikerre való tekintettel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolája egy két részből álló előadás keretében újra megrendezi Liszt Ferenc különleges hangszerének, a piano-orgue-nak a bemutatóját. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

 

A belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben.


Különleges felvételek és egy különleges hangszer

 

A jó Wagner-énekes nagy kincs, ezt mindannyian tudjuk. Honnan tudjuk azonban, hogy milyen a jó Wagner-énekes? Mitől jó? Attól, hogy úgy énekel, ahogy azt Wagner akarta? Egyáltalán mit akart Wagner? Mit nevezhetünk igazán „bayreuthi” Wagner-stílusnak, s mit neveztek annak a 20. század során – s ennek van-e egyáltalán köze Bayreuth-hoz? Szabó Ferenc János Hősök, énekesek, vagy éneklő hősök? A Wagner-operák előadói stílusának változása a zeneszerző halála után című előadása a lassan véget érő Wagner-évhez kapcsolódik.

Az est második felében a Liszt Múzeumban őrzött hangszerek egyik legérdekesebbjét, a zongora és harmónium keresztezéséből született piano-orgue-ot mutatja be restaurátora, Szabó Balázs orgonaművész koncert-előadás keretében (tehát Szabó Balázs játszani is fog majd a hangszeren). S a két félidő nemcsak a Liszt és Wagner közötti rokoni szálak miatt kapcsolódik egymáshoz, hiszen Szabó Balázs Liszt éneklő zongorája címmel hasonló kérdéseket feszeget majd, mint Szabó Ferenc János.

 

 

Ünnepi nyitva tartás
2013.10.29

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy ünnepi nyitva tartásunk az alábbiak szerint alakul:

november 1-én, pénteken zárva

november 2-án, szombaton nyitva

november 3-án, vasárnap zárva

Október 23-án zárva tartunk
2013.10.21

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum október 23-án zárva lesz.

Emlékházakat bemutató kiállítás nyílik Firenzében
2013.10.04

A Petőfi Irodalmi Múzeum az olasz emlékházak szövetségével együtt utazó kiállítást rendezett, mely 39 olasz és 17 magyar emlékházat mutat be az olasz-magyar év keretében. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum is szerepel e tablós kiállításon, mely október 4-én nyílik Firenzében (Palazzo Medici Riccardi, 2013. október 4 – 27.), majd megy Rómába (Pietro Canonica Múzeum, Villa Borghese, 2013. November 21– december 8.). A tervek szerint 2014-ben Magyarországon is látható lesz (Kiskőrös, Balatonfüred).

Liszt-emlékhelyeket bemutató tablók a Régi Zeneakadémia lépcsőházában
2013.09.20

A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület 15 tablót adott kölcsön a Liszt Ferenc Emlékmúzeumnak, melyek Liszt életének fontos helyszíneit mutatják be; Liszt szülőházát, iskoláit, koncerttermeket és színházakat, ahol fellépett, lakóházakat és palotákat, ahol hosszabb ideig tartózkodott – elsősorban Magyarországon,  Ausztriában, Franciaországban, Angliában és Itáliában. Az ismertető szövegek illusztrálásaként Liszt-emlékhelyeknél található szobrokról, táblákról is készültek fotók. A tablókat a  Magyar Emlékekért a Világban Egyesület készítette Liszt születésének 200. évfordulója tiszteletére, október 15-ig láthatóak a Régi Zeneakadémia lépcsőházában lévő falakon.

2013. október 12-én rendezzük a felújított piano-orgue koncerttel egybekötött bemutatóját.
2013.09.17

A restaurált hangszer bemutatója 2013. október 12-én 18 órakor lesz a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc kamaratermében, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum rendezésében. A bemutató során megismerhetik a hangszer különleges felépítését, restaurálásának legérdekesebb pillanatait, és ezt követően Szabó Balázs hangversenyen mutatja be a Piano-Orgue zenei lehetőségeit, Liszt és kortársai művein keresztül. A bemutató a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat részeként hangzik majd el.

 

Liszt kombinált hangszerét 2012-13-ban Szabó Balázs orgonaművész és hangszertörténész restaurálta. A restaurálási munkálatok a svájci Stiftung Kulturgut Orgel alapítvány támogatásával valósult meg. Sor került a hangszer bútorzatának statikai megerősítésére és esztétikai helyreállítására, a harmónium teljes restaurálására, a kiépített és megsemmisült alkatrészek rekonstrukciójára, az eredeti hangzás és hangolás visszaállítására és a zongorarészből ugyancsak eltávolított Céleste pedál teljes rekonstrukciójára. Valódi, ritka különlegesség a harmónium rekonstruált Prolongement-szerkezete, mely lehetővé teszi bármely hang vagy akkord letartását játék közben, mely eszköz különösen fontos volt Liszt számára.

 

A zongorarész átfogó restaurálása magában foglalta a szerkezeti statikai megerősítését, a hiányzó részek rekonstrukcióját, a hangzást befolyásoló elemek  és a hangszer bútorzatának restaurálását. A teljes restaurálás során különös hangsúlyt kapott a még eredeti Liszt korabeli alkatrészek megtartása.

 

A HANGSZERRŐL

Az 1864-ben a párizsi Alexandre pére & fils gyárában készü lt kombinált hangszer e gy egybeépített fúvó légrendszerű harmónium és pianinó. Liszt Berliozon keresztül került kapcsolatba Eduard Alexandre-ral, akitől két kombinált hangszert is vásárolt élete során. A 7 oktávos zongorát a Liszttel közeli kapcsolatban álló Erard cég készítette, akiknek a hangszereit Liszt első párizsi évei óta népszerűsítette.

Liszt 1854-ben vásárolta meg az Alexandre gyár legnagyobb kombinált hangszerét, a róla elnevezett Piano-Lisztet, mely a weimari Altenburg zeneszalonjába került. A hárommanuálos, pedálos hangszer első két billentyűzete és pedálja a harmóniumot, a harmadik pedig egy Erard versenyzongorát szólaltatott meg. A hangszer restaurálva a bécsi Gesellschaft der Musikfreunde gyűjteményében található.

Liszt második kombinált hangszerét, a tíz évvel fiatalabb, kétmanuálos Piano-Orgue-ot először Rómában használta, majd 1872-ben Pestre küldte otthonába, majd végrendelete nyomán a Zeneakadémia tulajdonába került.

 Richter-hagyaték adatbázis
2013.09.13

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy honlapunkon elérhetővé vált a győri Richter János Archívumból kölcsönzött anyagok digitalizált katalógusa. Az adatbázis megnyitása után rákereshetnek a gyűjteményben található több száz levélre, fényképre és grafikára.

Interjú Domokos Zsuzsanna igazgatónővel a Wagner és magyar barátai kiállítás kapcsán
2013.09.13

Újabb cikk jelent meg a Wagner és magyar barátai című időszaki kiállításunkról:

 

Wagner és magyar barátai - kiállítás a Régi Zeneakadémián (Musicians Who)

http://www.musicianswho.hu/cikkek.php?cikkid=12281&oldal=1&cat=17

Ünnepi nyitvatartás
2013.08.17

Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy a Múzeum augusztus 18-20 között zárva tart. Nyitás augusztus 21-én.

Értesítés zárva tartásról
2013.07.17

Értesítjük kedves Látogatóinkat, hogy a múzeum 2013. aug. 18.-20. között zárva lesz.

Megértésüket köszönjük.

Kiegészítő anyagok tableten a Wagner és magyar barátai kiállításhoz
2013.07.12

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy mostantól tabletek kölcsönözhetők a múzeumban, melyeken a Wagner és magyar barátai című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó kiegészítő anyagok találhatók. Miközben zenei részleteket hallgatnak Wagner operákból illetve Liszt által készített Wagner-művek átirataiból, megcsodálhatnak néhány korabeli jelmeztervet, megismerhetik a korszak kiváló énekeseit. Karikatúrákat nézegethetnek, különleges levélrészletekbe pillanthatnak bele, és kiegészítő információkat olvashatnak a kiállításon említett személyekről. A tabletek ingyenesen használhatók, s a múzeumi munkatársak segítenek a kezelésükben.

Július 3-ai nyitva tartás
2013.07.02

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Múzeumban július 3-án fényképezés lesz, ezért 16 órától zárva tartunk.

Újabb értékes szerzemény
2013.06.18

Múzeumunk hamarosan újabb értékes tárggyal bővül. A Zeneakadémia Baráti Körének anyagi támogatásával egy párizsi aukción sikerült megvásárolni egy kisméretű, 1827-es, 3 oktávos úti Erard-zongorát, amely Liszt első tanítványának és szerelmének készült. Köszönettel tartozunk továbbá Bősze Ádám zenetörténész, antikváriusnak, aki a vásárlást lebonyolította.

A zongorát az újonnan megnyíló Zeneakadémia átadásakor mutatják be, azt követően a tervek szerint a Múzeumban kerül elhelyezésre.


Már kaphatók a karszalagok
2013.06.13

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy megkezdtük a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagok árusítását. Felnőtt jegy: 1500 Ft, diákoknak (6-18 év) 600 Ft. A helyszínen megtalálják a Fidelio ingyenes különszámát.

Június 22-ei nyitva tartás
2013.06.11

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy 2013 június 22-én a Múzeumok Éjszakáján délelőtt zárva vagyunk. Nyitva tartás 15.45 és 24.00 óra között. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

A matinékhoz kapcsolódó változások
2013.06.03

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy idén szeptembertől a szombati matinékoncertek szervezését a Zeneakadémia Koncert- és Rendezvényszervezési Osztálya veszi át. A fellépők nevét és a részletes műsort valamint a jegyvásárlás kibővített lehetőségeit a későbbiekben tesszük közzé.

Wagner és magyar barátai - időszakos kiállítás megnyitója
2013.05.17

Értesítés zárva tartásról
2013.04.26

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a múzeum 2013. május 2-án 13 és 15 óra között zárva lesz.

Megértésüket köszönjük.

Ünnepi nyitva tartás
2013.03.27

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a múzeum március 31-én, vasárnap és április 1-én, hétfőn zárva tart.

Zeneművek a honlapunkon
2013.03.21

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum honlapján mostantól zeneműveket is hallgathatnak az érdeklődők, melyek a jelenlegi időszaki kiállításunkhoz (Liszt és francia muzsikus kortársai) kapcsolódnak. A zenehallgatást képvetítés kíséri, a képek illusztrációul szolgálnak a zenék témájához, hangulatához és a korszakhoz, mellyel a kiállítás foglalkozik. A klipek megtekintéséhez a "Kiállítások" menüpontot kell kiválasztani (fent), majd a "Virtuális kiállítások"-ra kattintani (oldalsó menüsorból), végül a "Liszt és francia muzsikus kortársai" címre.

Holland audioguide
2013.02.15

Gazdagodott a Múzeum idegennyelvű audioguide sorozata: az állandó gyűjteménnyel kapcsolatos információkat a látogatók mostantól hollandul is hallgathatják. A holland audioguide-ot Leo Rijkaart munkájának köszönhetjük.

Új szerzemény
2013.01.31

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum nemrég egy értékes albumot vásárolt, amely Liszt Ferenc két francia nyelvű eredeti kézírásos levelét tartalmazza. A levelek Semsey Jenőné  szül.  Csáky Irma grófnőhöz szólnak. Liszt 1870-től sok időt töltött Budapesten, ahol számos koncertet is adott. E koncertek egyikén került kapcsolatba Csáky Irma grófnővel, akivel az 1873. március 21-én a Vigadó kis termében a Magyar Gazdaasszonyok Egyletének javára rendezett jótékonysági koncerten közösen lépett fel. A grófnő Schubert, Schumann és Széchenyi Imre dalokat adott elő. A két levél Csáky Irma grófnő emlékalbumába van ragasztva a koncertről szóló korabeli német és magyar nyelvű újságcikkekkel együtt. Az album más érdekes dokumentumokat, verseket, rajzokat és bejegyzéseket is tartalmaz a magyar arisztokrácia tagjaitól.

Könyvbemutató
2013.01.31

MEGHÍVÓ
Jean-Yves Clément
LISZT FERENC
címmel, a Francia Intézet támogatásával,
a Kairosz Könyvkiadó gondozásában
megjelent kötetének bemutatójára.

A bemutató a Kairosz Kiadó és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Liszt Ferenc Emlékmúzeuma és Kutatóközpontja
közös rendezvénye.

A kötetet bemutatja Domokos Zsuzsanna
az Emlékmúzeum és Kutatóközpont Igazgatója

Az est díszvendége a kötet szerzője Jean-Yves Clément

Az estet vezeti Czigány György költő,
az MTV volt művészeti főszerkesztője

Közreműködnek
François Laquièze
a Francia Nagykövetség kulturális tanácsosa,
a Francia Intézet igazgatója
A. Szabó Magda
a Párizsi Magyar Intézet volt igazgatóhelyettese
Lőrinszky Ildikó a mű fordítója

Az esten Liszt-műveket ad elő
Gyöngyösi Ivett zongoraművész

Helyszín:
Régi Zeneakadémia (Liszt Akadémia)
1064 Budapest, Vörösmarty u. 35.

Időpont:
2013. február 20., szerda, 19:00 óra

Liszt és francia muzsikus kortársai kiállításhoz kapcsolódó zeneművek
2013.01.26

Örömmel értesítjük a látogatóinkat, hogy a mai naptól múzeumunkban a jelenlegi időszaki kiállításhoz (Liszt és francia muzsikus kortársai) kapcsolódó zeneműveket hallgathatnak meg a háló-dolgozószobában található érintőképernyős asztalon. A zenehallgatást képvetítés kíséri, a képek illusztrációul szolgálnak a zenék témájához, hangulatához és a korszakhoz, mellyel a kiállítás foglalkozik. A zeneművekről és a hozzájuk kapcsolódó képekről rövid ismertető szövegeket is lehet olvasni. Négy Liszt-mű (Sposalizio, Il penseroso, A Villa d’Este szökőkútjai, Forrásparton) mellett francia zeneszerzők, Debussy, Ravel, Berlioz, Saint-Saëns darabjai hallgathatók meg, összesen 10 zenei alkotás.

Az Esztergomi mise vatikáni verziója
2012.11.30

 

Örömmel értesítjük kedves vendégeinket, hogy megkezdtük egy zenetörténeti különlegességet tartalmazó CD árusítását. A CD-n többek között az Esztergomi mise vatikáni verziójának ősbemutatója hallható, amelyet Ács József adott közre. A felvétel 2010-ben, Albanóban az eschweileri Liszt Ferenc Kamarakórus és magyar kórusok valamint szólisták közreműködésével készült, vezényel Virágh András. A CD ára 3000 Ft.

 

Ünnepi nyitva tartás
2012.11.18

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy múzeumunk az év végén az alábbiak szerint tart nyitva:

 

december 24-25-26. zárva

december 27-28-29. nyitva

december 30-január 1. zárva

 

Ünnepi nyitva tartás
2012.10.29

Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy múzeumunk november 2-án és 3-án nyitva tart, november 1-én zárva lesz.

 

Lady Solti látogatása Múzeumunkban
2012.10.25

Solti György születésnapjának 100. évfordulója és az ahhoz kapcsolódó UNESCO Solti-emlékév megnyitása alkalmából a világhírű karmester özvegye Budapestre látogatott. Először az Akadémia Ligeti György épületét tekintette meg, ahol többek között Dr. Batta András rektor és Bogyay Katalin az UNESCO Általános Konferenciájának elnöke fogadta. Következő állomásként Lady Solti ellátogatott a Liszt Ferenc Múzeumba, ahol a tárlat megtekintése után az Akadémia tanárai és diákjai egy különleges koncertet adtak a tiszteletére.

 

Dr. Batta András és Domokos Zsuzsanna fogadta Lady Soltit Liszt egykori ebédlőjében.

 

 

Lady Solti megcsodálta a Maestro otthonát, s elmondta, hogy megrendítő ott állni, ahol a Liszt hajdan élt és alkotott, majd hozzátette, hogy a gyűjtemény egy kincsestár.

 

 

Nagy figyelmet szentelt a családi fotóknak, a személyes tárgyaknak és a vitrinekben található kottáknak.

 

 

Megcsodálta Wilhelm Kaulbach Liszt portréját, s a Chickering által készített koncert zongorát, amelyen egy ezüst kottatartó áll.

 

 

"Liszt, a jövő zenésze" - születésnapi fesztivál
2012.10.20

 

11 óra

amely a múzeum „Liszt és a kortárs francia zeneszerzők” című kiállítás tematikájához kapcsolódik

 

Jandó Jenő zongora hangversenye

 

Műsor:

 

 1. Sains-Saëns: Improvisation sur la Beethoven- Cantate de F. Liszt pour le piano (ősbemutató)
 2. Liszt: Liszt: Au bord d’une source (A forrásnál  /Zarándokévek. Első év: Svájc/)
 3. Debussy: Két arabeszk
 4. Berlioz: l’Idée fixe. Andante Amoroso
 5. Saint-Saëns: Allegro appassionato, op. 70.
 6. Liszt: Les Jeux d’eaux `a la Villa d’Este
 7. Ravel: Jeux d’eau
 8. Gounod-Liszt: Valse de l’opera Faust

Matinékoncert jegyárai:

teljes árú belépőjegy: 1300 Ft,

kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 600 Ft

 

Jegyek a helyszínen vásárolhatók.

 

 

16 óra

 

Liszt és Debussy

 

Vigh Andrea, Razvaljajeva Anasztázia hárfa koncertje

 

közreműködnek:

Baráth Emőke ének, Oross Vera fuvola,  Bársony Péter brácsa, Piúkovics Gábor nagybőgő és az Accord Quartet (Mező Péter, Veér Csongor, Kondor Péter, Ölveti Mátyás)

 

Műsor:

 

1.Debussy: Syrinx (Oross Vera fuvola)

2.Debussy: Arabesque (E-dúr), Holdfény (Vigh Andrea hárfa)

3.Debussy: Beau Soir, Nuit d'Etoiles (Baráth Emőke ének, Razvaljajeva Anasztázia hárfa)

4.Debussy: Sonate pour flûte, alto et harpe (Oross Vera fuvola, Bársony Péter mélyhegedű, Vigh Andrea hárfa)

szünet

5.Debussy: Danse sacrée et profane (Razvaljajeva Anasztázia hárfa, Accord Quartet)

6.Liszt: Du bist wie eine Blume, S.287,

Wieder möcht ich dir begegnen, S.322

(Baráth Emőke ének, Vigh Andrea hárfa)

7.Liszt-Renié: Le Rossignol

Liszt- Walter Kühne: Rigoletto-parafrázis (Razvaljajeva Anasztázia hárfa)

8.Debussy: Petit Suite (Razvaljajeva Anasztázia, Vigh Andrea hárfa)

 

Jegyárak a 16 órai koncertre:

teljes árú belépőjegy: 3000 Ft

kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 1500 Ft

 

19 órától

 

Fülei Balázs és az Accord Quartet hangversenye

(tagjai: Mező Péter - hegedű, Veér Csongor - hegedű, Kondor Péter - brácsa, Ölveti Mátyás - cselló)

 

Műsor:

 

Saint-Saëns-Liszt: Haláltánc - Liszt átirata zongorára

Liszt: Orpheus - Saint-Saëns átirata  zongora trióra

Liszt: Angelus – vonónégyes-változat

Debussy: Vonósnégyes

Liszt: Csárdás macabre

 

 

Jegyárak a 19 órai koncertre:

teljes árú belépőjegy: 3000 Ft

kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 1500 Ft

---

Napijegy: 5000 Ft (mind a három koncertre érvényes)

---

 

Jegyvásárlás:

A 11 órás koncertre a helyszínen,

a 16 éa 19 órás koncertre a helyszínen, az ismertebb jegyirodákban és az interneten a www.jegy.hu weboldalon.

A kedvezményes jegyeket a koncert helyszínén kérjük érvényesíteni a megfelelő igazolvány felmutatásával.

A Liszt születésnapi fesztiválra megvásárolt hangversenyjeggyel a Liszt Múzeum díjtalanul látogatható 2012. október 20-án.

 

Meghívó a LISZT ÉS FRANCIA MUZSIKUS KORTÁRSAI című időszakos kiállításunk megnyitására
2012.10.19

Szeretettel hívjuk kedves Vendégeinket új időszakos kiállításunkra

2012. október 19-én, pénteken 17.00 órára

 

a Liszt Ferenc Kamaraterembe (1064 Budapest, Vörösmarty u. 35).

 

A kiállítást megnyitja Dr. BATTA ANDRÁS, az Egyetem rektora

Bemutatja ECKHARDT MÁRIA, a kiállítás kurátora

Zongorán közreműködik KIRÁLY CSABA, Liszt-díjas művész

 

Műsora:

Liszt: Bénédiction et serment – deux motifs de Benvenuto Cellini de Berlioz

Liszt: Unstern (Balcsillagzat)

Liszt: Abendglocken (Esti harangok) – a Weihnachtsbaum (Karácsonyfa) ciklusból

Debussy: Suite bergamasque – 1. Prélude, 2. Menuet

 

Október 20-án „Liszt, a jövő zenésze” címmel egész napos születésnapi Liszt-fesztivál lesz,

a 11 órai matinékoncerten Jandó Jenő a kiállításhoz kapcsolódó műveket játszik.

 

A kiállítás a múzeum középső termében és a földszinti előtérben

2013. október 19-ig tekinthető meg.

Meghívó
2012.10.12

Digitális archívum
2012.08.31

 

Örömmel értesítjük kedves vendégeinket, hogy honlapunkra felkerült a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont digitális archívuma, mely különösen a Liszt Kutatóközpont munkájának eredménye. Az archívum gyűjteményünk rövid leírásait tartalmazza, állománycsoportok szerint: köztük Liszt eredeti kéziratait, leveleit, könyv- és kottatárának annotált katalógusát, grafikákat, plasztikákat, valamint a többi állományt. Jelenleg a teljes állományunk mintegy 75 százaléka, több mint 4000 tétel érhető el a honlapunkon magyar és angol nyelven, amelyet folyamatosan bővítünk, míg a teljes állomány digitális fényképek és színes másolatok segítségével elérhetővé válik az érdeklődők számára. Az adatbázisban való kereséshez nem szükséges bejelentkezni, mindenki számára hozzáférhető.

 

Forgatás
2012.08.27

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy szeptember 3-án reggel 10-től 14 óráig múzeumunk forgatás miatt zárva tart.

Megértésüket köszönjük.

Új időszakos kiállítás október 19-től.
2012.08.23

Örömmel tudatjuk kedves vendégeinkkel, hogy október 19-től új időszakos kiállítás lesz látogatható a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban "Liszt és francia muzsikus-kortársai" címmel.

Liszt életében döntő szerepet játszott annak az országnak a kultúrája, ahol serdülő éveit és kora ifjúságát töltötte, s amelynek nyelvét egész életében legszívesebben használta. Francia és túlnyomórészt Franciaországban működő muzsikus-kortársaival való kapcsolata igen sokoldalú és kölcsönösen gyümölcsöző volt. A kiállítás ezeket a kapcsolatokat mutatja be: a francia hangszerkészítők, zeneműkiadók, kritikusok mellett különös hangsúlyt kapnak a zeneszerző-kortársak, akiknek sorában olyan jelentős mesterek találhatók, mint Berlioz, Meyerbeer, Saint-Saëns, Gounod, Massenet, Delibes, Fauré. A sort  a 2012. év zenei jubilánsa, a százötven éve született Debussy zárja, aki mint fiatal római ösztöndíjas, még találkozott az idős Liszttel, játszott neki, hallhatta lenyűgöző zongorajátékát és az impresszionizmust is megelőlegező muzsikáját.

 

Új világítás
2012.08.22

 

Örömmel értesítjük kedves Vendégeinket, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem üzemeltetési osztálya és az All light partnercégük segítségével múlt héten megtörtént a múzeum a világítástechnikai felújítása, amely megfelel a jelenlegi állományvédelmi követelményeknek is, és a kiállított tárgyakat még
plasztikusabban emeli ki.

Köszönjük mindenkinek, aki ennek a munkának megvalósításában közreműködött! Néhány fotót mellékelünk a múzeum új arculatáról.

 

Karbantartási munkálatok
2012.08.08

Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy a múzeum jövő heti zárva tartása a munkák időbeosztása miatt módosul: augusztus 13-án délután 13-tól 18 óráig nyitva leszünk, augusztus 14-től 16-ig zárva tartunk, és amennyiben a munkák nem fejeződnek be augusztus 16-án estig, előtte értesítést adunk egy esetleges pénteki zárásról.

Köszönjük megértésüket: a múzeum vezetősége

Eszergomi Liszt Hét - jegyárusítás
2012.08.08

Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy a mai naptól a múzeumban is árusítjuk az Eszergomi Liszt Hét hangversenyeinek jegyeit.

On-line vásárlási lehetőség itt érhető el.

Esztergomi Liszt Hét
2012.07.24

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy az 5. Esztergomi Liszt Hét augusztus 20-től 26-ig lesz. A részletes program itt érhető el.

Nyári felújítás
2012.07.13

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy az Emlékmúzeum augusztus 13-tól 16-ig zárva tart. Augusztus 17-től a múzeum a megszokott nyitva tartás mellett várja az érdeklődőket.

Áramszünet
2012.06.15

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy jövő csütörtökön, azaz 2012. június 21-én múzeumunk áramszünet miatt csak 15 órától 18 óráig lesz nyitva.

Megértésüket köszönjük.

Június 16-i nyitva tartás
2012.06.14

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy június 16-án 16 órakor nyitunk a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatunkkal, melyre mindenkit várunk szeretettel. A karszalagok délután három órától kaphatóak a földszinten.

 

Szép Magyar Könyv pályázat, 2011
2012.06.11

Örömmel értesítjük kedves Olvasóinkat, hogy a Liszt Múzeum és Kutatóközpont munkatársai által készített, és a Helikon Kiadó által kiadott két tavalyi kiadványunk  a Szép  Magyar Könyv 2011-es pályázatán elismerő oklevelet nyert. 
A két kiadvány: Eckhardt Mária: Liszt Ferenc Krisztus oratóriuma című könyve, facsimile kottamelléklettel, a másik a "Génie Oblige! A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei" című album, melynek szerzői:
Batta András, Eckhardt Mária, Domokos Zsuzsanna, Kaczmarczyk Adrienne és Watzatka Ágnes. 
A Liszt Ferenc Emlékmúzeum szintén elismerő oklevélben részesült "Az év múzeuma 2011"-es országos pályázaton.

Múzeumok Éjszakája karszalagok
2012.06.08

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy mától kaphatóak a karszalagok a Múzeumok Éjszakája eseményre az Emlékmúzeum pénztárában!

1 %
2012.05.16

Szeretnénk értesíteni kedves vendégeinket, hogy akik szeretnék adójuk 1 százalékával támogatni az Emlékmúzeumot, azt megtehetik a Liszt Múzeum Alapítványon keresztül a következő adószám megjelölésével:

18060786-1-42

Támogatásukat előre is köszönjük!

Játék a Múzeumok Éjszakáján
2012.05.09

 

Idén a Múzeumok Éjszakája rendezvényt Budapesten 2012. június 16-ára tűzték ki. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum ismét színes, változatos műsorral szeretne kedveskedni látogatóinknak.

Lesz ismét zongorakoncert, kamarakoncert, tánc, fúvós szerenád, orgona bemutató, és 18.15-től 19.15-ig játék, amely egyben zenei műveltségi vetélkedő is lenne. A játék lényege, hogy fotók, rövid magyarázat és rövid élő zenei illusztráció segítségével ki kell találni, hogy melyik zeneszerzőről van szó. A vetélkedő nyertesei ingyen jegyeket kaphatnak matinéinkra, emellett elvihető nyeremények is lesznek. Kérjük, e-mailen jelezzék nekünk, ha szívesen részt vennének egy ilyen játékban, amely zenei illusztrációkkal együtt mindössze egy órát venne igénybe! Ha ráérnek ezen a napon, és jelzik, hogy eljönnek, akkor Önök mindenképpen részt tudnak venni a játékban. Később más fórumokon is meghirdetjük a játék lehetőségét, és keresünk vállalkozó szellemű játékosokat. Az érdeklődés függvényében tudjuk tovább szervezni ezt a programot.

Kérjük, részvételi szándékukat a múzeum központi címére küldjék: info@lisztmuseum.hu. A jelentkezéseket kérjük legkésőbb május 31-ig legyenek kedvesek elküldeni!

 

Kínai audioguide
2012.05.07

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy ettől a héttől audioguide szolgáltatásunk kínai nyelven is elérhető! Rövid részlet meghallgatásához kattintsanak ide!

Május 1-jei nyitvatartás
2012.04.18

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy április 30-án és május 1-jén múzeumunk zárva tart.

Hírlevél feliratkozási lehetőség
2012.03.27

Értesíteni szeretnénk kedves vendégeinket, hogy honlapunkon, a bal oldalon lehetőség van online hírlevél feliratkozásra, azon érdeklődők számára, akik szeretnének havi összesítőt kapni a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont szombati matinéjairól, eseményeiről és kiállításairól.

Touchtable az Emlékmúzeumban
2012.03.22

Örömmel értesítjük kedves Vendégeinket, hogy a Régi Zeneakadémia földszinti előterében, ahol a változó kiállításaink anyaga folytatódik, egy új információs eszköz, egy érintőképernyős információs asztal várja az érdeklődőket.

Az asztalon 10 kártya segítségével  Liszt életútjának 10 különböző szakasza hívható elő képekkel és leírásokkal, magyar és angol nyelven. A használati útmutató magán az asztalon található, a program használata nem kíván információs előképzettséget. A kártyákat a ruhatárból lehet elkérni, és oda is kérjük visszaadni! Az információs asztal használata ingyenes.
A programot a tavalyi Liszt-jubileumi év számára készíttette a Hungarofest, amelyhez a múzeumunk anyagából fotómásolatokat kölcsönöztünk.

Jó szórakozást kívánunk!

A Liszt és Budapest kiállítás meghosszabbítása
2012.03.21

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy 'Liszt és Budapest' című kiállításunkat technikai okokból kifolyólag 2012. október 20-ig meghosszabítjuk.

Következő időszakos kiállításunk, melynek címe 'Liszt és a francia zeneszerzők' lesz, az októberi, Liszt-születésnaphoz kapcsolódóan.

Ünnepi nyitva tartás
2012.03.09

Értesíteni szeretnénk minden kedves vendégünket, hogy március 15-én és 16-án a Liszt Emlékmúzeum zárva lesz.

Ugyancsak zárva tartunk április 9-én, 30-án és május 1-jén.

Megértésüket köszönjük.

 

Végleges áraink
2012.03.08

Február eleji híradásunkhoz képest változtatnunk kellett 2012. márciustól érvényes áraink,  kombinált jegyeink összegében, amely már végleges marad egész évben.

A Liszt Ferenc Kamaraterem székeit február végén beszámozták, amely megkönnyítette a helyfoglalás rendszerét. Ugyanakkor ez az intézkedés szükségessé tette az új, számozott helyek szerinti koncertjegyek megrendelését, amely kinézetében és tartalmában már eltér a múzeumi belépőjegytől. Az ára viszont megegyezik a múzeumi belépőjegyével, vagyis a teljes árú jegy 1300 forintba kerül, a kedvezményes 600 forintba.

A különbség a korábbi gyakorlattal szemben annyi, hogy 2012. március 24-i koncerttől kezdve bevezetjük a konkrét helyekre szóló múzeumi koncertjegyek használatát, amely viszont már nem lesz érvényes a múzeum látogatására, és a múzeumi belépőjegy sem lesz érvényes a koncertre, hiszen oda már csak számozott jegyekkel lehet belépni.

A művészek vendégei számozott belépővel foglalhatnak helyet a kamaraterem első két sorában,  a Baráti Kör vendégei szintén számozott helyre kapják a belépőket, a keveredés elkerülése végett.

Mivel a koncertjegy bevezetése a fenti intézkedés meghozatalához vezetett, a korábbi kombinált jegyek árát is megváltoztattuk. Egyéni és csoportos látogatóink számára is egységesen felajánljuk kombinált jegyek vásárlásának lehetőségét, amennyiben a koncertet is meg kívánják hallgatni, és a múzeumot is meg kívánják tekinteni, ennek teljes ára 2000 forint, kedvezményes ára 1000 forint.

A bérletek ára változatlan maradt, három tetszőlegesen kiválasztott koncertre a teljes árú bérlet 3500 forintba, a kedvezményes bérlet  1500 forintba kerül.

A jegyeket elővételben és bérleteket is a múzeum jegypénztárában lehet megvásárolni.

Meghívó a "Johann Joachim Quantz Fuvolaiskola" c.könyv bemutatójára
2012.03.01

Johann Joachim Quantz 18. századi zeneszerző alapvető munkája, a fuvolaiskola nemrégiben megjelent magyar nyelven is. A könyv nemcsak a fuvolisták, hanem a kor zenéje iránt érdeklődők számára is nagy jelentőségű zenetörténeti, esztétikai forrásmű. A magyar fordítás bemutatójára a múzeum melletti Kamarateremben kerül sor. Minden érdeklődőt szeretettel hívunk!

„Magyar és európai: Liszt Ferenc 1811-1886” c. plakátkiállítás összefoglalása
2012.02.27

 

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum összefoglalást készített az NKA és a Liszt Múzeum Alapítvány támogatásával készült „Magyar és európai: Liszt Ferenc 1811-1886” jubileumi plakátkiállítás és az annak anyagából készült füzetes kiadvány felhasználásáról.

A két pályázati ciklusban, két részletben elkészült, összesen 1200 magyar nyelvű plakátsorozat Magyarország és a határon túli magyarlakta területek számos intézményébe eljutott, és a beszámolók tanúsága szerint igen eredményesen hozzájárult a Liszt-bicentenárium méltó megünnepléséhez. Még 257 példányunk van raktáron, amelyből egy-egy példányt szívesen bocsájtunk ingyenesen és véglegesen mindazon iskolák, könyvtárak, kulturális központok, egyesületek, egyéb intézmények rendelkezésére, amelyek vállalják méltó bemutatását. Angol nyelvű sorozat is igényelhető.

A hengeres tokba csomagolt plakátok a Zenetörténeti Kutatókönyvtárban vehetők át, az elszállításról az igénylőknek kell gondokodniuk. Ajánlott az átvétel előzetes egyeztetése (somogyi.klara@lisztakademia.hu, tel.  +36 1 322 9804).

A plakátkiállítás 16 db. 68x48 cm méretű poszterből áll, egy-egy poszteren 5-8 dokumentum látható (képek, fotók, kéziratok, nyomtatott kottarészletek, műsorok stb.), amelyekhez rövid magyarázatot csatoltunk. A poszterek időrendben tekintik át Liszt életét és munkásságát; az utolsó, „Mint magyar hazámnak hű fia” című poszteren különböző időszakokból összegyűjtve olyan dokumentumokat mutatunk be, amelyek Lisztnek magyar hazájához való ragaszkodását bizonyítják.

A dokumentumanyag túlnyomó része a Liszt Ferenc Emlékmúzeum saját gyűjteményéből származik, amelyből intérieur-részleteket is mutatunk; további dokumentumok más magyar múzeumok, archívumok anyagából származnak, természetesen a források megjelölésével. Az egyes tablóknak rövid összefoglaló bevezető szövege is van.

A kiállítás a bicentenáriumi év elmúltával nem vesztett aktualitásából, Liszt Ferenc művészetének megismertetése és megismerése mindig időszerű marad!

 

 

első lap

A magyar plakátkiállítás címlapja

 

 

A magyar plakátkiállítás utolsó lapja

 

 

A plakátfüzetek A/4-es méretű, jó minőségű papírra nyomva lényegében ugyanazt az anyagot tartalmazzák, mint a poszterek, oly módon, hogy egy-egy poszter anyaga két A/4-es oldalra elosztva jelenik meg. A 32 oldalas füzethez kemény borító járul, önálló címlappal; az elülső borító belső oldalán illetve a hátsó borítón mód nyílt még további Liszt-múzeumi intérieur-képek, hangszer-részletek bemutatására is.

E füzetekből 1000 magyar és 1000 angol nyelvű példány készült. A magyar füzetekből még 595 példány, az angol füzetekből 607 példány áll még rendelkezésre, amelyből egy-egy példányt szívesen bocsájtunk azoknak a tanároknak a rendelkezésére, akik osztályukat elhozzák a múzeum meglátogatására. Egyéni látogatók a múzeumban megvásárolhatják a füzeteket (a magyar füzet ára 1000.- Ft, az angol füzeté 1500.- Ft).

 

 

A magyar plakátfüzet címlapja

Meghívó az új katalógusok bemutatójára
2012.02.15

Két új nyelvvel bővült audioguide kínálatunk
2012.02.14

Örömmel értesítjük kedves vendégeinket, hogy a mai naptól két új audioguide-ot (lengyel és spanyol nyelvűt) lehet vásárolni az Emlékmúzeumban.

Az audioguide-okba ide kattintva lehet belehallgatni.

Változnak jegyáraink március 1-jétől!
2012.02.03

2012. március 1-től kezdve jegyáraink változnak. A múzeumi belépőjegy ára 900 forintról 1300 forintra emelkedik, a kedvezményes jegy 450 forintról 600 forintra emelkedik. A Budapest kártyás vendégek jegyei 2012. április 1-től változnak, a fenti emelés arányában. Egyéni látogatóink továbbra is a múzeumi belépőjeggyel mehetnek a koncertekre, és mivel igyekszünk megtartani törzsközönségünket, fel tudunk ajánlani bérleteket is. A bérletek három tetszőleges koncertre szólnak, amelyeket két hónap programjából lehet kiválasztani. Így lesz március-áprilisi bérlet, május-júniusi bérlet, szeptember-októberi bérlet és november-decemberi bérlet. A három kiválasztott koncertre előre kell megvenni a jegyeket, ebben az esetben a három jegy teljes áron 3500 forintba, kedvezményes áron 1500 forintba kerül.

A családokat kívánjuk segíteni azzal, hogy ha valaki magával hoz egy 18 évnél fiatalabb vendéget, a fiatal ingyen jöhet be a múzeumba, illetve a koncertre.

A Zeneakadémia Baráti Kör tagjai számára továbbra is biztosítjuk a múzeum matiné koncertjeire a 20 szabad jegyet (foglalási sorrendben), és ha a 20 jegy már elfogyott, a további igénylők már csak kedvezményes jegyet tudnak vásárolni.

Csoportok esetében a koncertjegy személyenként 2000 forintba fog kerülni; ha összekötik múzeumlátogatással is, akkor a kombinált jegy ára 2600 forint/fő. Ha a csoport csak a múzeumot látogatja meg, akkor a belépőjegyért 1300 forintot fizetnek személyenként. A diák és nyugdíjas csoportok, illetve a állam által ingyenes múzeumi belépőjegyre jogosítottakból álló csoportok a koncerteket kedvezményes egyéni múzeumi belépőjeggyel látogathatják. A február 3-ig már lekötött csoportok még a lekötés időpontjában megállapodott érvényes árakkal jöhetnek hozzánk. Új csoportokat március 1-től viszont már a megváltozott feltételek mellett tudunk fogadni.

Figyelmüket és megértésüket köszönjük


A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Liszt Múzeum vezetősége

2012-es naptár akciós áron
2012.01.25

Mától az Emlékmúzeumban kapható 2012-es naptár 1300 forintos, akciós áron vásárolható meg a jegypénztárnál.

"Génie Oblige!" könyvbemutató!
2012.01.20

A "Génie Oblige! A Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei" c. album könyvbemutatója 2012. január 20-án, pénteken, 15 órakor lesz a Régi Zeneakadémián (1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.), melyre ezúton szeretettel meghívjuk!

 

Decemberben jelent meg a Helikon Kiadó és a Zeneakadémia közös sorozatának harmadik darabja, mely a Liszt Múzeum kincseit tárja fel az olvasók előtt. A színvonalas kivitelezésű díszalbumot Eckhardt Mária, a kötet szerkesztője, a Liszt Múzeum tudományos igazgatója, Batta András, egyetemünk rektora és Szabadhegy Péter, a kiadó vezetője mutatja be.

A könyvbemutató elmaradhatatlan részeként az alábbi Liszt-művek is elhangzanak Ránki Fülöp előadásában:

- Resignazione

- Etudes d'exécution transcendante:

5. Feux follets

6. Vision

(forrás: lfze.hu)

 


Megjelent a Liszt Emlékmúzeum kincseit bemutató díszalbum
2011.12.16

A bicententáriumi Liszt év során a harmadik Liszthez kapcsolódó kötet jelenik meg a Helikon Kiadó és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös gondozásában. Ezúttal a sorozat díszalbuma, a "Génie Oblige! A Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei" című kötet lát napvilágot.

 

A reprezentatív kivitelű díszalbumba  121 különféle típusú tárgy került kiválogatásra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc Emlékmúzeumának gazdag anyagából: a különleges hangszereken és a hagyatéki könyv- és kottagyűjtemény legértékesebb darabjain kívül eredeti Liszt-kottakéziratok részletei, Liszt-levelek és Liszthez írt levelek, festmények, grafikák, fényképek, plasztikák, oklevelek, koncertműsorok, Liszt-ereklyék kerülnek bemutatásra. A vegyes, látványos képanyag segítségével körvonalazódik Liszt Ferenc élete, művészete és kortársaival való kapcsolata.

 

Egy-egy teljes oldalt betöltő színes képhez ugyancsak egy-egy oldalnyi magyarázó szöveg kapcsolódik, két nyelven (magyar-angol verzióban). Nemcsak olyan tárgyak kerültek a kötetbe, amelyek a múzeum állandó kiállításán is láthatók, hanem a raktárakban megbúvó, legfeljebb egy-egy tematikus kiállítás alkalmával bemutatható sok rejtett kincs is napvilágra került.

 

A kötet közreműködői:

 

Válogatás és szerkesztés: Eckhardt Mária

Előszó: Batta András

Szövegek: Domokos Zsuzsanna, Eckhardt Mária, Kaczmarczyk Adrienne, Watzatka Ágnes

Képek: Török Miklós

Tervezés, typográfia: Kiss László

Fordítás: Bodóczky Miklós

Angol nyelvi szaklektor: Paul W. Merrick

 

A megjelenés alkalmából nyilvános könyvbemutatót szervez a kiadó, az V. ker., Bajcsy-Zsilinszky út 35. alatt található Helikon Könyvesházba, 2012. december 17. (szombat) 16 órai kezdettel.

 

A kötetről Batta András a Zeneakadémia rektora beszélget Eckhardt Máriával, a kötet szerkesztőjével, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum tudományos igazgatójával.

 

A kötet a bemutató napján ill. aranyvasárnap jelentős kedvezménnyel, 6300 Ft-ért vásárolható meg, normál bolti ára 8900 Ft, internetes vásárlók on-line kedvezményt kapnak. www.helikon.hu

"A Liszt Emlékmúzeum kincsei" albumbemutató
2011.12.09

A Helikon Kiadó szeretettel meghívja "Génie oblige! A Budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei" című albumának bemutatójára.

Időpont: 2011. december 17., szombat, 16:00

Helyszín: Helikon Könyvesház

(1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 35.)

 

A kötet szerkesztőjével, Eckhardt Máriával Batta András zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora beszélget.

2012-es Liszt-naptár
2011.12.07

A Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a mai naptól kapható 2012-es Liszt-naptár 1990 forintos áron, korlátozott számban.

Ünnepi nyitva tartás
2011.12.06

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum ünnepi nyitva tartása a következők szerint fog alakulni:

 • December 23: nyitva, 16:00-tól zárva
 • December 24-27: zárva
 • December 28-30: nyitva
 • December 31-Január 1: zárva
 • Január 2: nyitva
A hit szerepe Liszt életművében - konferencia és koncert
2011.12.02

A Faludi Ferenc Akadémia és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem konferenciát és koncertet szervez Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából

A hit szerepe Liszt életművében címmel

2011. december 3-án a Párbeszéd Házban.

A konferencia 14 órakor, a koncert 19 órakor kezdődik. Részletes program ide kattintva érhető el.

Koncert az Operaházban
2011.11.16

Kedves vendégeink!


A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt-megemlékezései e nevezetes évben befejezéshez közelednek. A záróakkord november 21-én hangzik el az Operaházban a „Liszt családfa ágai” című koncerten, amelyen elsősorban a billentyűs tanszék tanárai, Liszt Ferenc szellemi ükunokái játszanak.

A hangverseny egyben megemlékezés a Zeneakadémia születéséről is, valamint első, fontos állomása az Opera és a Zeneakadémia együttműködésének. A hangverseny bevételét a Nagyterem visszaállítandó, eredeti, Voit-féle orgonájának újjáélesztésére fordítja a Zeneakadémia.

A koncertet 1500 forintos jegyáron lehet meghallgatni, ami persze nem jelenti azt, hogy aki megteheti és akarja, ne járulhatna hozzá akár nagyobb összeggel is a nemes célhoz. Aki most nem tudja, vagy nem szándékozik ezt megtenni, a következő két esztendőben, a felújítás ideje alatt bármikor megteheti a következő bankszámlaszámra:

Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület HUF -UNICREDIT BANK 10918001-00000414-43030005.

Jegyügyben a rendezvényszervezés munkatársai szolgálnak felvilágosítással (sulyok.maria@lisztakademia.hu, totos.krisztina@lisztakademia.hu, hintalan.mondok.yvette@lisztakademia.hu)

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Ünnepi nyitvatartás
2011.10.20

Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy múzeumunk október 30-án, 31-én és november 1-én zárva tart!

Liszt Ferenc-emlékérme
2011.10.12

A Magyar Nemzeti Bank és a Liszt Ferenc Emlékmúzeum tisztelettel meghívja Önt a Liszt Ferenc-emlékérme ünnepélyes kibocsátására.

Az emlékérme a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és annak Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontja által szervezett háromnapos fesztiválhoz kapcsolódva kerül kibocsátásra, melynek keretében Liszt születésnapjára egykori otthonában emlékeznek meg koncertekkel, ősbemutatókkal.

Időpont: 2011. október 21. (péntek) 13:00 óra
Az emlékérmét kibocsátja: Dr. Simon András, kommunikációs igazgató, Magyar Nemzeti Bank
Helyszín: Liszt Ferenc Kamaraterem, Régi Zeneakadémia, VI. Vörösmarty u. 35. I. emelet

Interjú Domokos Zsuzsannáva
2011.10.11

Háromnapos születésnapi fesztivál a tetőpontja annak az egész hónapos rendezvénysorozatnak, amellyel Liszt utolsó budapesti lakhelyén, a Régi Zeneakadémián emlékeznek a zeneszerzőre. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatóját, Domokos Zsuzsannát kérdezte a Fidelio. A cikk ide kattintva olvasható el.

Liszt és a társművészetek
2011.10.01

2011. október 1-én a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében nagyszabású kiállítás nyílik Liszt és a társművészetek címmel. A kiállítás fő kurátora Eckhardt Mária, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont tudományos igazgatója. További információk a Zenetudományi Intézet honlapján olvashatóak.

Plakátok
2011.09.15

Kedves látogatók!

 

2011. szeptember 19-től újra lehet igényelni, korlátozott számban az Emlékmúzeum Liszt plakátkiállításából. Kérjük, hogy igényléseiket Somogyi Klárának (somogyi.klara@lisztakademia.hu) vagy Kirkósa Ádámnak (kirkosa.adam@lisztakademia.hu) adják le.

Szeptember 3-i nyitva tartás
2011.08.30

Kedves vendégeink!

A szeptember 3-i két koncertre való tekintettel az Emlékmúzeum ezen a szombaton 10:00-tól 19:00-ig tart nyitva.

Szeptember 5-i nyitva tartás
2011.08.30

Kedves vendégeink!

 

Szeptember 5-én, hétfőn, technikai okokból kifolyólag 10-től 16 óráig vagyunk nyitva.

A New York Times cikke a múzeumról
2011.08.03

A The New York Times hétvégi mellékletében egy rendhagyó, 36 órás budapesti turisztikai ajánlat jelent meg, többek közt a Liszt Emlékmúzeummal. A cikk elolvasható ide kattintva.

Esztergomi Liszt-hét - jegyek
2011.08.01

Tisztelt vendégeink!

Augusztus 1-jétől az Esztergomi Liszt-hétre meg lehet vásárolni a jegyeket a Liszt Emlékmúzeum pénztárában is. Várjuk Önöket szeretettel!

Liszt születésnapi fesztivál
2011.07.28

A háromnapos fesztiválon főként azok a művészek vesznek részt, akiknek a Zeneakadémia és annak Liszt Múzeuma már régóta a szívügyük: már korábban is adtak hangversenyt a múzeum javára, illetve ajándékként adott előadásukkal ünnepivé tették a múzeum programjait. A Ránki Dezső-Klukon Edit házaspár, Jandó Jenő, Havas Judit, Egri Mónika-Pertis Attila házaspár, Bogányi Gergely, Lajkó István már régóta a Liszt Múzeum támogatója. A nagyrészt zeneakadémiai tanárokból álló előadóművészek lelkesedésének köszönhető a fesztivál létrejötte, amelynek célja, hogy Liszt születésnapját egykori otthonában együtt ünnepeljük meg. A fesztivál tematikájának fő szála a Faust-megzenésítéseket szövi össze, másik különlegessége, hogy az eddig még kéziratban lappangó, főként Magyarországon őrzött ismeretlen változatok ősbemutatójának kíván lehetőséget adni. Mivel a koncertek a múzeummal szomszédos kamarateremben lesznek, ez egy olyan egyedi lehetőséget nyújt a hely szellemének élővé tételével, hogy a művészek néhány művet magában Liszt szalonjában adnának elő a mester eredeti hangszerein, amelyet vetítéssel a koncertterem nézői számára otthonossá és autentikus helyszínné tudnánk tenni.

A fesztivál részletes programleírása az alábbi linkeken érhető el:

A születésnapi fesztiválra 2011. szeptember 10-től lehet majd jegyet kapni a helyszínen, jegyirodában és on-line is. A jegyiroda pontos címét hamarosan közzétesszük. A jegyek ára hangversenyenként egyöntetűen a következő: teljes árú jegy: 4000 Ft, nyugdíjas/diákjegy: 2000 Ft. A többi matiné koncertet a szokásos módon, múzeumi belépőjeggyel lehet látogatni.

Októberi Liszt-fesztivál
2011.07.25

A háromnapos fesztivál nem nyújt lehetőséget mindazoknak, akik Lisztet játékukkal otthona mellett szeretnék ünnepelni. Ezért az egész októberi matinésorozaton szintén Liszt művei csendülnek fel. A múzeum ily módon egy októberi Liszt Fesztivált is rendez, amely magába öleli a születésnapi fesztivált. Az októberi fesztivált Yohei Wakioka szóló hangversenye nyitja, majd a Liszt Ferenc Kamarazenekar lép fel Lajkó István közreműködésével, a harmadik szombat pedig a Liszt Társasággal közösen rendezendő Liszt-nap. A Liszt Múzeum és a Liszt Társaság mindig is szorosan együttműködött Liszt szellemének ápolásában. A Liszt Társaság vezetőségének művészei, Lantos István és Falvai Sándor szintén azok közé a művészek közé tartoznak, akik a múzeumnak már korábban is nagyon sok segítséget nyújtottak előadóművészi és más munkájukkal. Az utolsó októberi matinét pedig Marton Éva és tanítványai adják Liszt dalokkal.

Az októberi, szombati fesztiválműsorok részletes programja megtekinthető az alábbi linkekre kattitva:

 

Múzeumok Éjszakája 2011 - képek
2011.07.23

Kevdes látogatók!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy feltöltöttük honlapunkra az idei Múzeumok Éjszakája programunk fotóit. A képek megtekinthetők a galériában vagy ide kattintva.

Műsorváltozás - Ránki Dezső koncertje
2011.07.21

Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy az eredetileg október 1-re meghírdetett matiné-koncertet Ránki Dezső szeptember 3-án este fél nyolckor fogja megtartani.

A koncert egységesen 900 Ft-os múzeumi belépőjeggyel látogatható, amely a Múzeum pénztárában már jelenleg is megvásárolható.

A műsor változatlan maradt Liszt kései zongoraműveiből. Pontos műsort l. a KONCERTEK menüpontnál.

Megnyílt a Liszt-pont
2011.07.20

Kedves vendégeink!

2011. július 27-én a Liszt tér 11. szám alatt működő Budapest Info Pont tematikus irodává alakult, ahol a Liszt-év eseményeiről is lehet tájékozódni, de Liszt szellemiségéhez méltó, kimagasló minőségű termékek és ajándéktárgyak vásárlására is lehetőség nyílik.

További információk a Liszt-pontról ide kattintva érhetőek el.

Esztergomi Liszt Hét - 2011. augusztus 21-28.
2011.07.19

A 2011. évi Esztergomi Liszt-hét plakátját itt, programját pedig itt tekintheti meg.

A „Liszt and the Arts” nemzetközi konferencia (Budapest, 2011. november 18-20) előzetes programterve
2011.07.19

Szervezők:

Magyar Tudományos Akadémia, Zenetudományi Intézet

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont

 

November 17, csütörtök – a konferencia elő-programja

14.00-17.00, MTA-ZTI Bartók terem

A „Liszt koncertjei Európa országaiban” nemzetközi UNESCO projekt munkacsoportjának nyilvános ülése. Beszámoló a projekt állásáról

17.00-19.00

Regisztráció a konferenciára 1.

Lehetőség a „Liszt és a társművészetek” kiállítás megtekintésére, mely kivételesen 19 óráig nyitva tart

19.00 Bartók terem

Valerie Tryon (Canada) hangversenye Bartók Bösendorfer-zongoráján Liszt, Dohnányi és Bartók műveiből (nyilvános hangverseny)

A koncertet követően welcome drink a Haydn-teremben

 

November 18. péntek – a konferencia első napja

Helyszínek: megnyitó, plenáris ülések: MTA-ZTI Bartók terem; párhuzamos ülések: Bartók és Kodály terem.

A plenáris ülések előadásai 30 percesek, a párhuzamos ülések előadásaira 20 perc+5 perc vita időtartamot irányzunk elő.

8.30 Regisztráció a konferenciára 2.

9.00 Megnyitó, köszöntő beszédek

9.30 Plenáris ülés, 3 előadás

11.00 Kávészünet

11.30 Párhuzamos ülések, 2x3 előadás

12.45 ebédszünet

14.30 Plenáris ülés, 2 előadás

15.30 Kávészünet

16.00 Párhuzamos ülések, 2x4 előadás

17.50 büfévacsora a Haydn-teremben

19.30 Koncert a Mátyás templomban

 

November 19. szombat – a konferencia második napja

Helyszínek: délelőtt a Régi Zeneakadémia, délután az MTA ZTI

9.30 A Liszt Ferenc Emlékmúzeum állandó kiállításának megtekintése, hangszerbemutatóval (Domokos Zsuzsanna és Eckhardt Mária vezetésével)

10.15 A Liszt Ferenc Emlékmúzeum „Liszt és Budapest” kiállításának megtekintése (Domokos Zsuzsanna vezetésével)

11.00 Múzeumi matinékoncert: Liszt művei női karra és hárfára (a Kecskeméti Kodály Intézet női kara, vez. Nemes László Norbert; Vígh Andrea hárfa)

11.15 busz transzfer a Zeneakadémia új, Wesselényi uca 52. sz. épületébe. Az épület bemutatása és ebéd a helyszínen. Busszal rövid városnéző kört téve vissza a ZTI-be

15.00 Plenáris ülés, 2 előadás

16.00 Kávészünet

16.45 Párhuzamos ülések, 2x4 előadás

18.00 büfévacsora a Haydn-teremben

19.00 A „Liszt és a társművészetek” kiállítás bemutatása vezetéssel. A bemutatás keretében mini-koncert a kiállításra restaurált Erard zongorán és Ophra Yerusalmi filmbemutatója

 

November 20. vasárnap – a konferencia harmadik napja

9.30 Plenáris ülés, 2 előadás

10.30 Párhuzamos ülések, 2x3 előadás

11.45 Kávészünet

12.10 Párhuzamos ülések, 2x2 előadás

13.00 Ebédszünet

15.00 Plenáris ülés, 2 előadás

16.00 Kávészünet

16.20 Párhuzamos ülések, 2x2 előadás

17.10 Plenáris ülés, záró előadás és zárszó

 

Záró vacsora vendéglőben saját költségre igény szerint

 

A konferencia előadásai, valamint a november 17-i és 18-i hangverseny szabadon látogathatók.

 

A konferencia nyelvei:

angol, német, francia

 

A konferencia szállodája: Hotel Budapest Körszálló (1026 Budapest II, Szilágyi Erzsébet fasor 47)

 

Kapcsolat, további információk:

liszt2011@zti.hu (szervezés, gyakorlati ügyek)

eckhardt.maria@lisztakademia.hu (szakmai ügyek)

 

Június 24-i nyitva tartás
2011.06.16

Tájékoztatjuk tisztelt Vendégeinket, hogy 2011. június 24-én, pénteken, a Múzeumok Éjszakája esemény miatt, a múzeum 15:00-tól éjfélig van nyitva.

Múzeumok Éjszakája karszalagok
2011.06.15

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy a június 24-i Múzeumok Éjszakája eseményra már kaphatóak a karszalagok múzeumunkban. Budapesten a felnőtt karszalag 1400 Ft-ba, a gyermek (érvényessége 6-18 éves kor között) 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.

További informácikat a Múzeum pénztárában, továbbá az esemény hivatalos honlapján olvashatnak, az alábbi címen:

http://www.muzeumokejszakaja.hu/

 

Plakátok újra
2011.05.27

Nagy örömmel értesítjük olvasóinkat, hogy a rendkívüli érdeklődést kiváltó, pillanatnyilag kifogyott magyar nyelvű plakátkiállításunk utánnyomására lehetőség nyílt. Azonnal jelezzük, amint ismét igényelhetnek belőle az iskolák, közintézmények. Az angol nyelvű változat továbbra is rendelkezésre áll.

Esztergomi Liszt-fesztivál
2011.05.25

Idén nyáron augusztus utolsó hetében ismét megvalósul Esztergomban a Liszt-fesztivál, melynek részletes műsorát és a jegyek vásárlásának lehetőségét hamarosan feltesszük honlapunkra.

Nyári nyitva tartás
2011.05.21

A Múzeum a Liszt-évre való tekintettel idén nyáron folyamatosan nyitva tart, tehát idén augusztusban is várjuk kedves vendégeinket. A nyári szabadságok miatt a csoportok látogatását mindenképpen kérjük előre bejelenteni!

Előadás az MTA-n
2011.05.05

2011. május 5-én a Magyar Tudományos Akadémián rendezett Liszt-nap keretében a Liszt Múzeum és Kutatóközpont több Liszt kutatója adott sikeres előadást.

Májusi nyitva tartás
2011.05.01

Értesítjük kedves Látogatóinkat, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a Liszt Ferenc Emlékmúzeum május 8-tól négy héten át 9 órától 17 óráig vasárnap is nyitva tart!
Vasárnap a csoportok vezetését csak akkor tudjuk vállalni, ha erre az igényüket 5 nappal előre bejelentik.
A vasárnapi nyitvatartás időszaka alatt május 23-ig hétfőnként zárva leszünk.

május 22. (vasárnap) - 9 órától nyitva
május 23. (hétfő) - zárva

május 29. (vasárnap) - 9 órától nyitva
május 30. (hétfő) - nyitva

Köszönjük megértésüket!


Múzeumok Éjszakája 2011.
2011.04.10

A múzeum következő rendkívüli programja június 24-én 16 órától lesz, a Múzeumi éjszaka színes rendezvényeivel, melynek pontos műsorát a koncertek, események menüpont alatt találják meg.

Liszt Ferenc Krisztus oratóriuma és a Zeneakadémia
2011.03.29

Liszt és Budapest kiállítás
2011.03.18

Tájékoztató a matinékoncertek ültetéséről
2011.03.01

Tisztelt Vendégeink!

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetősége intézkedéseket hozott a Régi Zeneakadémia koncerttermének használatával kapcsolatban, amelyek 2011. február 15-től érvénybe léptek. Ennek oka, hogy a szerencsétlen januári Nyugati-téri baleset után a hatóságok is szigorúan ellenőrzik, hogy a nyilvános helyekre csak a hivatalosan engedélyezett létszámban léphessenek be a nézők.

A termünk hivatalosan 132 főre van hitelesítve, ennyi szék van a nézőtéren. Pótszékek elhelyezése a jövőben tilos, és az oldalülések használata sem engedélyezett.

Arra kérjük tehát Önöket, hogy a jövőben időben gondoskodjanak jegyeikről, amelyeket két héttel előre is meg lehet vásárolni a múzeum pénztárában. A művészek legkésőbb a koncert előtti napon szíveskedjenek leadni azoknak a nevét, akik számára a tiszteletjegyeket biztosítani óhajtják.

A Zeneakadémia Baráti Körének tagjai közül az első 30 személynek akkor tudjuk biztosítani az ingyenes belépőt, ha az előző nap múzeumzárásig név szerint bejelentkeznek, és átvételkor minden esetben kérjük a tagsági kártya bemutatását!

Így a pénztárban dolgozó kollégák mindig tudni fogják, hogy a koncert előtt még hány szabad hely marad, és csak annyira adnak ki a helyszínen jegyet.

Aki 11 óráig nem foglalja el a helyét, annak nem tudunk helyet fenntartani.

Reméljük, hogy megértéssel fogadják ezeket az intézkedéseket, amelyek az Önök biztonságát és kényelmét szolgálják.

Budapesti séták Liszt Ferenccel
2011.02.04

Liszt Ferenc, az első és egyben legnagyobb külföldön is elismert magyar zeneművész és zeneszerző, mély érzelmekkel ragaszkodott a magyar fővároshoz, amelyben először 11 évesen járt, és amely 58 éves korától otthonává vált.
A "Budapesti séták Liszt Ferenccel" című könyv egy rendhagyó útikönyv, amelynek törzsanyagát öt városnéző séta képezi. A látogató-olvasó a könyv bevezető fejezetében magával Liszt Ferenccel ismerkedhet meg, fordulatos életének fontosabb állomásaival, művészi tevékenységének sokszínűségével, külföldi és budapesti tartózkodásainak áttekinthető összefoglalásával. Az öt séta során a magyar fővárosnak pesti és budai központját járhatja be, azokat a helyszíneket, ahol Liszt is gyakran járt, ahol koncertezett, ahol lakott, ahol tanított, ahol vacsorán, estélyen vett részt, ahol barátai, tanítványai laktak, és ahová szívesen ment látogatóba. Lisztet kísérve az olvasó az egykori főváros zenei és kulturális életébe nyer beletekintést, a könyv lapjain találkozhat a magyar politikai és kulturális élet nagyjaival: Széchényi Istvánnal, Deák Ferenccel, Andrássy Gyulával, Jókai Mórral, és a magyar zenei élet elitjével: Erkel Ferenccel, Mosonyi Mihállyal, Reményi Edével, Hubay Jenővel.
Pest belvárosa az elmúlt kétszáz évben jelentős változásokon esett át, az 1838-as árvíz, az 1849-es harcok, az 1870-es évek városrendezési munkálatai többször újrarajzolták térképét. A könyv lapjain archív felvételekről és korabeli rajzokról átépített utcák és terek, eltűnt épületek és megsemmisült koncerttermek tárulnak az olvasó elé, hogy egyszersmind Liszt szemével is tekinthessen a mindig megújuló magyar fővárosra.

Klukon Edit - Ránki Dezső hangversenye
2011.01.08

Hamburger Klára könyvbemutatója
2011.01.05

A Balassi Kiadó valamit a Liszt Ferenc Emlékmúzeum meghívja Önt Hamburger Klára "Liszt Ferenc zenéje" című könyvének bemutatójára, január 25-én, 17 órától az Emlékmúzeum kamaratermébe.

 

A szerző Liszt Ferenc műveit egyenként bemutató Kalauza 1986-ban, a zeneszerző halálának centenáriumán jelent meg. Azóta igen sokat haladt a Liszt-kutatás. Bár a legfontosabb, a megbízható Műjegyzék még mindig hiányzik, fontos források, analitikus munkák, disszertációk, tanulmányok jelentek meg, itthon csakúgy, mint több európai országban és az Egyesült Államokban. Számos kötettel gazdagodott az Új Magyar Liszt-kiadás, kritikai kiadásban megjelent írásainak, leveleinek jó része, CD-n kapható valamennyi zongoraműve és a népszerű kompozíciókon kívül több, kevéssé ismert alkotása.
2011-et, a magát magyarnak valló, európai szellemiségű és egyetemes jelentőségű mester születésének bicentenáriumát az UNESCO Liszt-évnek nyilvánította, s ezt számos hangversennyel, megemlékezéssel, kiadvánnyal ünneplik meg világszerte.
Erre az alkalomra készült Hamburger Klára Liszt-Kalauzának új, a legfrissebb tudományos eredményeket is feldolgozó, az ismertetett Liszt-művek sorát újabbakkal kiegészítő, ezúttal kottapéldákkal gazdagon illusztrált változata.